„Klubrádió
Megbeszéljük...

A trend reményt ad arra, hogy feljebb már nem mennek a benzinárak

7/12/2022 16:47

| Szerző: Klubrádió

Grád Ottó, a magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára rámutatott: a benzinhiány sokkal hamarabb kialakult, már az év eleje óta jóval nagyobb a fogyasztás, mint a rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiség. 

2022. december 07. Megbeszéljük...Grád Ottó 2022 12 07
13:46
00:00

Mivel magyarázza, hogy csak egy évvel az árstop bevezetése után robbant fel az ellátási rendszer? – kérdezte a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát a napokban tapasztalt benzinhiányra utalva a Megbeszéljükben Bolgár György. 

Grád Ottó rámutatott: a hiány sokkal hamarabb kialakult, már az év eleje óta jóval nagyobb a fogyasztás, mint a rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiség. 

A jelenség okáról szólva azt mondta: a fogyasztás-többlet jelentős része egy a nagykeresekedelemből jött át a kiskereskedelembe. Hogy értsük: tavaly októberben a mezőgazdasági gépek nagy része még nem töltőállomásokon tankolt, a nagykereskedők kiszállították a gazdaságokba az üzemanyagot. A 480 forintos üzemanyagot azonban a gazdák a nagykereskedőtől már nem kaphatták meg, ezért láthattak az emberek hatalmas traktorokat a benzinkutakon – magyarázta.

 kép: Őrsi Gergely / Facebook
 

A spekulatív vásárlások – a spájzolás és a feketekereskedelem – is fokozták az ellátási gondokat. Ehhez jöttek aztán még az előállítási-szállítási oldal problémái: Az importőr nem hoz be 6-700 forintos üzemanyagot, hogy 480 forintért adja el, az üzemanyag 30 százalékát kitévő behozatal tehát eltűnt, a Mol pedig ezt nem tudta egymaga ellensúlyozni – összegzett Grád Ottó.

A világpiaci árak mostani csökkenéséről a főtitkár megjegyezte: a trend reményt ad arra, hogy feljebb már nem mennek az árak a következő napokban, hetekben, sőt, még arra is van esély, hogy néhány forinttal olcsóbb lesz az üzemanyag.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Grád Ottóval
2022.12.07., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György