„Klubrádió
Reggeli gyors

Megszűnnek a sorok, de továbbra is vadászni kell a benzinre

7/12/2022 10:17

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány kedden éjjel hirtelen megszüntette az üzemanyagok árkorlátozását. De milyen eredménye lesz ennek, megszűnnek-e a sorok a benzinkutaknál, és az élet ismét visszaáll a normál kerékvágásba? A szakértő szerint pár hétig még vadászni kell, hogy hol lehet benzint kapni, mivel a kisebb benzinkutak nem biztos, hogy fel tudják tölteni a készleteiket, de annyi előnye az árstop megszüntetésének mindenképpen lesz, hogy megszűnnek a sorok és a pánikvásárlás.

2022. december 07. Reggeli gyors - részlet 22.12.07. Bujdos Eszter
06:51
00:00

A kormány kedd éjszakai döntésével, amivel eltörölte a 480 forintos árstopot az üzemanyagokra "kisebb lélegzetvételhez juthat az ellátási lánc" - mondta a Reggeli gyorsban Bujdos Eszter, a Holtankoljunk.hu főszerkesztője, de hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy reggelre hirtelen megoldódnak az ellátási problémák, amik az elmúlt hetekben kialakultak. Bujdos Eszter szerint az árkorlátozás eltörlésének annyi lesz a látható eredménye, hogy azonnal megszűnik a pánikvásárlás, mert a piaci ár már kevésbé vonzó mint a 480 forintos ár, így az emberek majd visszaállnak arra a mennyiségű autózásra, amire szükségük van, és amit a pénztárcájuk is elbír.

 
Benzinkút 2022
 

 

A szakértő azonban a drasztikus forgalomcsökkenésre majd csak januártól számít, ugyanis az ünnepi készülődés miatt most még "mindenki erőből próbál békés karácsonyt szervezni, amihez sokaknak elengedhetetlen az autó, és a készlethiányos benzinkutakat feltölteni nem egy két nap". Ezért a Holtankoljunk.hu főszerkesztője türelmet kért.

A benzin piaci ára most 641 forint, a gázolajé 699 forint, de ez a szakértő szerint a következő időszakban visszatérhet az a tavaly november előtti (akkor vezették be az árstopot) trend, hogy ár alapján lehet benzinkutakra vadászni, illetve hogy az autópályákon drágább lesz tankolni, míg az automatáknál olcsóbb,, de szerinte a következő egy-két hónapban még azt kell vadászni, hogy hol lehet benzinhez jutni.

A kis benzinkutak továbbra sem tudják, mikor fognak üzemanyagot kapni a MOL-tól, számukra már hetek óta nincs ellátás, és nem zárta ki, hogy számukra továbbra is "drasztikusan korlátozzák az ellátást", de ez majd csak a hét második felében derül ki.

Az ellátásról Bujdos Eszter azt mondta, "az importőrök sem álltak a külföldi finomítók kapuja előtt, arra várva, hogy eldördüljön a startpisztoly, és azonnal hozhassák ide az üzemanyagot". Igaz, hogy a szakma már várta a döntést, de ilyen horderejű változásokra egy-két nap alatt nem lehet felkészülni, így szerinte az importőrök is csak egy-két hónap alatt tudják visszaépíteni azt a forgalmat a magyar piacra, ami tehermentesíti a MOL-t. 

Arról is beszélt, hogy a szakmában már látták a bajt, a benzinhiányt, és hetek óta mondták, hogy minél később születik meg a döntés, annál nagyobb problémát kell majd leküzdeni, ezért szerinte a lakosság számára fájdalmas, de szükségszerű döntés volt. Főleg, hogy olyan esetről is tud, amikor már a mentő nem tudott tankolni: mindenki azt szerette volna elkerülni, hogy az ellátásbiztonság ilyen szinten ne sérüljön.

Bujdos Ezster szerint annak, hogy a kormány ilyen rövid időt hagyott a döntés bejelentése és a rendelet hatálybalépése között az lehetett az oka, hogy elkerüljék az újabb pánikot és rohamokat.