„Klubrádió
Reggeli gyors

A toryknak áll a zászló

11/12/2019 11:53

| Szerző: Klubrádió

A közvéleménykutatók egyértelműen Boris Johnson pártjának győzelmét jelzik az előrehozott választásokon. Elsősorban azért, mert vetélytársa nagyon megosztó személyiség.

2019. december 11. Reggeli gyors - részlet 19.12.11. Kozma Szabina
09:51
00:00

Az ember azt hihetné, hogy a Brexit az egyetlen, de legalábbis meghatározó téma Nagy-Britanniában, az előrehozott választás kampányában, de nem egészen így van. Számos más téma is előkerült. Mi először mégis maradjunk a Brexitnél, a helyzetet Kozma Szabina, az Inspiring Policies elemzője ismertette a Reggeli gyorsban.

Az egész előrehozott választásban nagy szerepe van annak, hogy a miniszterelnök sokáig birkózott Brexit-ügyben a törvényhozókkal, a parlamentben rendre leszavazták, alig volt már mozgástere. Boris Johnson jelmondata, hogy „Hajtsuk végre a Brexitet!”. Érdekességképpen emlékezhetünk arra, hogy a konzervatívok négy éve még bent akarták tartani az Egyesült Királyságot az EU-ban.

Rajtuk kívül mindenki arra figyelmeztet, hogy ez nem olyan egyszerű kérdés, hónapok alatt lehetetlen megtárgyalni a kilépés feltételeit, ahhoz évek kellenek, és akkor sem lesz egyszerű. Ennél tovább a Munkáspárt sem jut, vagyis nem lehet tudni, hogy igazán mit akar. Kilépni, bent maradni, újabb népszavazást tartani? Behozott persze a kampányba több témát is, mint például az egészségügy, mégis csökken a párt népszerűsége. Nem utolsó sorban azért, mert Jeremy Corbyn rendkívül megosztó személyiség, politikája egyenesen a toryk karjaiba taszít jó néhány választót. Kozma Szabina szerint, ha Johnson győz, akkor a választást Corbyn nyeri meg neki.

Vannak még a szabad demokraták, akik Brexit-ellenesek, de az elmúlt években zuhant a népszerűségük. Nem hajlandók együttműködni Corbyn pártjával még a taktikai szavazás szintjén sem. Érdekes még a Brexit Párt, illetve annak vezére, Nigel Farage, az ő álláspontjuk a megállapodás nélküli kilépés.

Választás, december 12-én, azaz csütörtökön.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.12.11. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre