„Klubrádió
Reggeli gyors

"A titkosszolgálatok atomfegyvere a Pegasus"

21/09/2021 11:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Gulyás József, a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt SZDSZ-es tagja szerint a nem szokás atomfegyverrel fácánra vadászni. Ezért is érthetetlen számára, hogy ilyen durva eszközzel figyelhettek meg civileket és újságírókat arra való alapos indok nélkül a titkosszolgálatok.

2021. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet 21.09.21. Gulyás József
10:43
00:00

Részt vettek ugyan kormánypárti politikusok a Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén, azonban az ott elhangzottakat 30 évre titkosították. A bizottság ellenzéki tagjai szerint ellenőrizhetetlen válaszokat kaptak kérdéseikre a civilek, újságírók és ellenzéki politikusok megfigyeléseivel kapcsolatban.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar kormány beszerezte, és jogellenesen használta fel a Pegasus szoftvert" – fejtette ki véleményét Gulyás József, a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt SZDSZ-es tagja. Hozzátette, a kormányzat a nyáron még ígéretet tett arra, hogy tájékoztatást adnak arról, hogy adtak-e ki a Pegasus, vagy bármilyen más kémszoftver használatára engedélyt. Eltelt közel két hónap, és az első olyan Nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, ahol a kormány tagjainak is meg kellett jelenniük, de csak annyit sikerült elérniük az ellenzéki bizottsági tagoknak, hogy elmehetnek a szakszolgálatokhoz és megismerhetik a szoftverek működését, és rálátásuk lesz az "ellenőrzési folyamatokra".

Gulyás szerint ez "teljes tévút", és semmi köze a probléma megoldásához. Szerinte azokra a kérdésekre kellene választ találni, hogy milyen céllal, és hogyan indultak meg ezek az "ellenőrzési eljárások". Az is fontos kérdés, hogy milyen indokra alapozva adták ki az engedélyt az ilyen eljárásokra.

Egyúttal levonta a következtetést azzal kapcsolatban is, hogy a titkosszolgálatok fölötti kontroll – mely a rendszerváltás óta sosem volt túl erős – láthatóan nem működik.

Azokat, akikről eddig kiderült, hogy megfigyelték a Pegasus szoftverével, Gulyás szerint csak az Alkotmányvédelmi Hivatal figyelhette meg, de semmi nem indokolja az eljárás megindítását, hiszen semmilyen terrorista tevékenységgel nem hozhatók kapcsolatba. Ennél sokkal lágyabb ellenőrzési eljárások is vannak. Az ilyen szoftverek "atomfegyverek" a titkosszolgálatok arzenáljában. A politikus pedig úgy véli, "nem szokás atomfegyverrel fácánra vadászni".

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gulyás Józseffel
2021.09.21., kedd 7:47
Riporter: Dési János