„Klubrádió
Reggeli gyors

"A szuperkórházzal, csak tovább nőne a munkaerőhiány az egészségügyben"

9/02/2022 10:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Irreálisnak tartja Mihályi Péter a nem központi helyen lévő, és nagyon drága szuperkórház megépítését, miközben a meglévők korszerűsítése időszerű lenne. Az egészségügyi közgazdász szerint a munkaerőhiány is fontos tényező, mert a Dél-budai Centrumkórház, más kórházakból vonna el orvosokat, ápolókat.

2022. február 09. Reggeli gyors - részlet 22.02.09. Mihályi Péter
11:10
00:00

A választások előtt már aligha kezdődik el a XI. kerületi Dobogóra tervezett szuperkórház építése, holott a beruházás levezénylésével megbízott Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott a projekt négy évvel ezelőtti bejelentésekor még abban bízott, hogy 2023-ra már át is adják. Tavaly pedig váltig állította, hogy idén tavasszal elkezdődik a 223 ezer négyzetméter alapterületű Dél-budai Centrumkórház építése, amely – a tervek szerint 2026-tól – 1,2 millió embert lát majd el – írta meg a Népszava

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint a tervek nagyon jól hangzanak, de van néhány szépséghibája a luxusszintű kórház koncepciójának. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint új kórházat építeni olyan helyzetben, amikor a meglévők is komoly gondokkal küzdenek, és különféle segítségre, renovációra, korszerűsítésre szorulnak, szükségtelen pazarlásnak tűnik. Ráadásul hét éve nem sikerült a tervezési folyamaton túllépni.

Ráadásul a szuperkórházat nem központi helyen tervezik létesíteni, ami miatt a szakember nem biztos abban, hogy sok egészségügyi dolgozó vállalja, hogy minden nap megtegyen ekkora, közel egy órás utat. Ez az egészségügyben egyébként is jelentős munkaerőhiány tükrében súlyos problémát jelent. Mihályi szerint ebben a helyzetben egy különösen nagy munkaerő igényű intézmény teljesen felesleges. Ha sikerül is megépíteni, zavartalan működéséhez más – közel sem zavartalanul működő kórházakból – kell munkaerőt elvonni. 

"A kettő [a szuperkórház megépítése és a meglévők korszerűsítése] együtt nem megy, pláne, ha közben stadionokat is építünk" – foglalta össze. Megjegyezte, nem a 330 milliárdos költséggel van igazán probléma – bár szerinte ez az összeg tovább fog duzzadni – a magyar egészségügyben nincs ennyi tartalék munkaerő.

A dél-budai centrumkórház helyszíne
 
A zöldmezős beruházásként valósuló dél-budai centrumkórház helyszíne, az M7 és az M1 autópálya közös szakasza melletti Dobogó nevű terület 2018. július 31-én.
 Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mihályi Péterrel
2022.02.09., szerda 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre