„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A szoftver értékesebb, mint az egész autó"

8/02/2023 20:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Noha hatalmas víz- és energiaigénye van, mégis nagyon hasznosnak tartja a Debrecenben tervezett akkumulátorgyárat Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke. Szerinte ez más vállalatokat is Magyarországra csábíthat. Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója szerint üzletileg kifogásolható a terv, mert nincs semmilyen versenyelőnyünk az ágazatban. Szerinte inkább az informatikában van az igazi lehetőség.

2023. február 08. Megbeszéljük - részlet 23.02.08. Kaderják Péter
20:56
00:00

Nagyon fontosnak tartja az akkumuklátorgyárak létesítését Kaderják Péter. "Kérdés, hogy akarjuk-e, hogy például a BMW nálunk létesítsen gyárat, amely 2025-től tisztán elektromos autókat fog gyártani" – mondta a szerdai Megbeszéljükben. A Magyar Akkumulátor Szövetség, és a Budapesti Műszaki Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője úgy véli, ez további beszállítókat, más vállalatokat is bevonzhat. Köztük példaként említette az Audit és a Mercedest. Hasznosság szempontjából kiemelte, hogy az elektromos autók árának mintegy 70 százalékát teszi ki az akkumulátor.

Kaderják Péter
Közgazdász, egyetemi oktató, 2000 és 2003 között a Magyar Energia Hivatal főigazgatója, majd elnöke. Egyike volt 1988-ban a Fidesz alapítóinak. 2018 májusa és 2021 januárja között, a negyedik Orbán-kormány megalakulása után az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkáraként működött.

Arra a kérdésre, hogy az energia- és vízigényes, de legfőképp Európában is kirívó méretű gyár mennyire lehet gazdaságilag hatékony, azt válaszolta, hogy kétségtelen a munkafolyamatok természeti forrásigénye, Debrecenben például az ellátást döntő részben "szürkevízből", tisztított szennyvízből oldanák meg. Emellett dolgoznak olyan megoldásokon, amely a város vízbázisát védené. Megfelelő megoldások mellett "túldimenzionáltnak" tartja ezt a kérdést. Szerinte "minden erőfeszítést megér, hogy a klímaváltozásra fenntartható megoldásokat találjanak".

2023. január 28. Hetes Stúdió / részlet, Bojár Gábor (23.01.28.)
24:57
00:00

Ezzel ellentétben Bojár Gábor azt állítja, hogy semmiféle komparatív előnye nincs az akkumulátorgyárak létesítésének. A Graphisoft alapítója szerint a munkafolyamat során semmilyen hozzáadott értékről nincs szó, ez csak egy összeszerelő üzem. Ezzel szemben a víz- és más igényei miatt a gyártás folyamata gazdasági hasznot nem termel. Nincs versenyelőnyünk az iparágban.

Bojár szerint az informatikára kellene koncentrálni, azon belül is kutatásra és fejlesztésre, amely így tizenöt év alatt komolyabb hasznot termelhet. Példaként emelte ki az önvezető autókat, amelyekben állítása szerint a szoftver többet ér, mint az autó többi része.

A Graphisoft alapítóját a témában írt cikke kapcsán kerestük meg.

Bojár Gábor korábban a Hetes Stúdió adásában arról beszélt, hogy szerinte Orbán személyisége miatt vezetné ki Magyarországot az Európai Unióból. 

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: illusztráció: Youtube.

Megbeszéljük...
2023.02.08., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György