„Klubrádió
Utcafront

A szaracén királyságból Újpest új parkjába

26/02/2023 15:42

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Építészeti kalandozásainkon Szicíliából indultunk, érintettük Újbudát és Újpestet, a Rákóczi utat és Gentet, de még Amszterdamot is. 

2023. február 25. Utcafront (2023. február 25., szombat 17:00)
49:56
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Palermótól alig nyolc kilométerre van Monreale, az egykori szaracén királyság központja. Sylvester Ádámmal itt folytatódott a szicíliai körutazás.

Alexander Bodon, vagyis Bodon Sándor a Hollandiában élt, világhírű építészről és magyar művészdinasztia történetéről hallottunk Gottdank Tibor építészeti kutató új rovatában.

Alexander Bodon Amszterdamban
 
Alexander Bodon Amszterdamban
 

Az új piac és a felette működő rendezvénytér köré 5 ezer négyzetméternyi területen létesül Újpest pihenőparkja. Trippon Norbert alpolgármestertől hallhattuk a részleteket. 

Grünwald Mór szecessziós háza a Rákóczi úton volt, illetve ma is ott van, csak nem látszik rajta semmi az eredeti stílusból. Kelecsényi Kristóftól megtudtuk, mi történt.

A Grünwald-ház 1910 körül és 2011-ben
 
A Grünwald-ház 1910 körül és 2011-ben
egykor.hu
 

Himfy. Ez volt Kisfaludy Sándor egyik költői álneve, ma ezt viseli a Gellért-hegy oldalában egy utca, pontosabban egy lépcső. E mentén híres emberek híres háza állnak, Torma Tamás újabb utcaszemléje.

Himfy-lépcső
 
Himfy-lépcső
 

Belgiumban már nem dobják a szemétre a sittet, az építészeti hulladékot, hanem újrahasznosítják. Így épül például Gentben a Design Múzeum új szárnya – amiről Kozár Alexandra számolt be.

Gent waste brick
 
Gent waste brick
 
Utcafront
2023. február 25. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta