„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A Suhajda-expedíció sajtósa: Nem voltunk felkészülve arra, hogy Szilárd nem tér vissza

1/06/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bár Suhajda Szilárd élete formájában volt mikor nekivágott a Mount Everest megmászásának, 8000 méter magasan teljesen megváltozik a hegymászók fizikai és mentális állapota, ezért nehéz ilyen helyzetben racionális döntéseket hozni – mondta Pintér László hegymászó-szakíró és a Suhajda-expedíció sajtósa. A Reggeli gyors című műsorban arról is beszélt, hogy nem szerencsés laikusként úgy véleményt formálni egy ilyen esetről, hogy ha valaki még nem kísérelte meg elérni a teljesítőképességei határait.

2023. június 01. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. június 01., csütörtök 09:00): Pintér László
53:22
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Szilárd teljes joggal volt magabiztos abban, hogy meg tudja mászni a Mount Everestet – nyilatkozta Pintér László, a Suhajda-expedíció sajtósa. Hozzátette, Suhajda korábban megmászta a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a K2-t, ráadásul egyetlen magyarként 8611 méteren járt oxigénpalack nélkül. Az benne van a pakliban, hogy a Mount Everesten adott körülmények miatt nem sikerül elérnie a csúcsot és visszafordul, de az váratlanul érte a Suhajdához közel állókat, hogy nem fog visszatérni – mondta Pintér.

Suhajda szigorú edzésprogramot követett,  heti több alkalommal 20-30 kilométer terepfutást teljesített – Börzsöny volt a szíve csücske –, illetve súlyzós, mobilizációs, tüdőkapacitás- pulzusemelő edzések képezték a mindennapjai részét – sorolta Pintér. A hegymászók ilyenkor olyan intenzíven készülnek fel az expedícióikra, akár az olimpikonok a világversenyekre, tette hozzá. "Szilárd nem hagyott ki egy napot se a suliból ahhoz, hogy ezt a projektet  joggal megpróbálhassa és belül legyen a korlátain" – mondta.

Egy ilyen komoly hegymászást megelőzően patikamérlegen ki van számolva a taktika, a különböző akklimatizációs körök, a fizikai felkészülés, a táplálkozás és a folyadékbevitel is – magyarázta a hegymászó-szakíró. Hozzátette, ugyanakkor nehéz racionális döntéseket hozni 8000 méter feletti magasságban, oxigénhiányos környezetben, ahol a hegymászó mentálisan és fizikálisan is a teljesítőképességei határait feszegeti. Pintér szerint jelenleg rendkívül felfokozott a közhangulatot, ezért így nem szerencsés a laikus nagyközönség előtt megvitatni, hogy Suhajda esetleg milyen hibákat követhetett el mászás közben. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Pintér Lászlóval
2023.június 01., csütörtök 9:00
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János