„Klubrádió
Reggeli gyors

A New York Times is megcsodálta a lombkorona-sétányt

21/03/2024 09:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Adatokkal, képekkel, nyilatkozókkal szemlélteti a New York Times, hogyan herdálja el a magyar kormány az emberek jólétét szolgáló uniós forrásokat. Sőt, a lap Magyar Péterről is írt röviden.

2024. március 21. Reggeli gyors - részlet 24.03.21. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:42
00:00

Exkluzívnak nevezte a CNA, a szingapuri tv a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amelyben Szijjártó elmondja, hogy rengeteg ázsiai országgal tartunk fenn kereskedelmi kapcsolatot, Kínával csaknem 10 éve. S ő egyszer sem tapasztalta, hogy Kína a kereskedelmi kapcsolatot összekapcsolta volna a politikai elvárásaival. És ezt azért tartja fontosnak hangsúlyozni, mert a nyugati partnerek ezekben a kérdésekben igencsak össze vannak zavarodva. Ők időnként összekötik a politikát az üzlettel, de szerinte Kína ezt soha nem tette meg.

Moszkva dezinformációs taktikájáról értekeztek a republikánusok

Toxikus dezinformációként értékelte két elemző Putyinnak a Tucker Carlson-interjúban elhangzott véleményét, amelyet a magyarok Kárpátalja visszavételére vonatkozó kérdésére adott. Az amerikai alsóház honvédelmi bizottsága által támogatott Real Clear Defense honlapján tegnapi írásában ugyanis az olvasható, hogy Magyarországnak nincsenek területi követelései Ukrajnával szemben. Sőt tulajdonképpen most kezd javulni az eddig igencsak feszült viszony a két ország között. (A kongresszusi bizottságot a jelen pillanatban Mike Rogers, alabamai republikánus vezeti. S az elemzés két magyar szerzője közül az egyik a washingtoni Religious Freedom Institute illetve a magyar Közszolgálati Egyetem elemzője, míg a másik az Orbánék által támogatott Danube Institute egyik vezetője.) Putyin ebben az ominózus amerikai interjúban konkrétan úgy fogalmazott, hogy "Magyarországnak igaza van, amikor vissza akarja kérni Ukrajnától a területeit, ugyanakkor nincs joga ezt megtenni, gondolom, ez azért érthető" – nyilatkozta jó egy hónapja az orosz elnök, aminek értelmezésére úgy látszik most tartott igényt a republikánusok vezette bizottság. Azt is írja a cikk, hogy 2019-ben az orosz sajtóban megjelentek olyan hamis hírek, miszerint a NATO megtámadná Nyugat-Ukrajnát, amelyet így átjátszana Magyarországnak. Sőt, állítólag Zelenszkij elnök 2020-as decentralizációs reformját, amelyben a „magyar régió” kifejezés szerepelt, egyesek igyekeztek úgy értelmezni, mintha Kárpátaljáról lemondott volna a magyarok javára. Végül az írás leszögezi, hogy a Kreml-féle propaganda korántsem véletlenszerű, alá akarja ásni a Nyugat egységét és az ukrán nép ellenállását.

Az uniós források herdálása tartja fenn Orbán hatalmát

Az anti-woke mozgalmat hirdető konzervatívok reménysugara Orbán Viktor, mondják róla kritikusai. Ezzel a felütéssel vezeti fel a New York Times a nyírmártonfalvi lombkoronasétányt bemutató hosszú riportot. Adatokkal, képekkel, nyilatkozókkal – leszögezve rögtön az elején, hogy ez a jelenség csak egy a sok közül, amellyel elherdálja a kormány az emberek jólétét szolgáló uniós forrásokat. Orbán viszont a belügyekbe való beavatkozásnak tartja, ha valaki emiatt bírálni meri, noha politikai szövetségeseinek bő kézzel szórja a pénzt. Bemutatja Hadházy Ákost, aki felfedezte a sétányt. Az EU Csalás Elleni Hivatala azonban még mindig nem tudta kideríteni, ki és milyen körülmények között fizette ki a projektet, a továbbiak finanszírozását viszont leállították. Idézi a NYT a Transparency International (TI) elemzését is, miszerint hazánk az EU legkorruptabb országa. A kormányfő viszont minden nyilvános megszólalásában kijelenti, megvédi az ország szuverenitását attól, hogy az Unió diktáljon neki. Független elemzők, sőt most már David Pressman amerikai nagykövet is megállapította – közli a NYT – hogy ez a fajta pénzosztogatás tartja fenn Orbán hatalmát. S erről Magyar Péter is nyilatkozott, miszerint néhány család birtokában van a fél ország – idézi a lap őt. Andrew Higgins bemutatja a Magyar-jelenséget a tüntetésekkel együtt, ír Mészárosról és Tiborczról, igazán alapos bemutatása ez a legfrissebb történéseknek. Megszólaltatja Nyírmártonfalva lakóit is, akik ugyan nevetségesnek találják a lombkoronasétányt, de örülnek annak, hogy jutott pénz a napelemre, a szennyvíz-elvezetőre, útburkolatra, óvodára, és számos egyéb fejlesztésre is. Viszont az egyik falubeli elmondta, hogy a polgármester megfenyegette, elveszi a szociális munkát tőle, mert smiley face-t tett a lombkoronasétányos Fb-bejegyzésre. A nőt ugyan nem rúgta ki, de azért egy másik faluban keresett magának munkát. A NYT-nak a polgármester nem adott interjút, ehelyett  azt mondta, inkább a Lánchíd körüli ellenzéki-fővárosi korrupciót írja meg, ne azt, ami ott van. Ott keresse az eltűnt pénzt, ne a faluban.

Lombkorona sétány ösvény nyíradony nyírmártonfalva EU
 
Lombkorona sétányFotó: Hadházy Ákos, Facebook
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.03.21., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit