„Klubrádió
Tűréshatár

A mentőváros

25/06/2019 14:12

| Szerző: Klubrádió

Több mint 60 országból menekültek Sanghajba, a történelem folyamán több hullámban. Ellátásukban magyarok is segítettek.

2019. június 24. Tűréshatár (2019. június 24., hétfő 19:00)
48:49
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs

Ma a világ egyik legfejlettebb városa, 23 millióan lakják, akkora, mint Pest megye. Sanghajról volt szó, amelynek történetében számos magyar is felbukkan. Itt van mindjárt Hugyecz László, aki egykor Ázsia legmagasabb épületét emelte és a város vezető építésze volt. Aztán Leinz Lajos, aki az első autót vásárolta ott. Vagy Komor Pál, aki segélyalapot hozott létre elsősorban a fasizmus elől menekülő zsidók számára.

Sanghajba több hullámban is érkeztek védelemre szorulók. Az ópiumháborúk végén a nagyhatalmak arra kényszerítették Kínát, hogy nyissa meg a várost. Akkor a brit birodalomból menekültek oda nagyon gazdag emberek is. Aztán orosz zsidók érkeztek tömegével, majd fehéroroszok. A Kristályéjszaka után Európából érkeztek a fasizmus elől menekülő zsidók. Voltak olyan napok, amikor 600-an is. A második világháború idején 30-40 ezer zsidó élt Sanghajban. Összesen 64 országból menekültek oda emberek.

Az ellátásukat meg kellett szervezni, külön 10 százalékos adót is kivetettek, az éttermekben egy adag ételt külön ki kellett fizetni a menekültek számára. A város japán megszállás alatt állt, így létrehoztak egy gettót az emberek elhelyezésére. Ez nem olyan volt, mint a budapesti, egy ideig lehetett ott élni, de eztán egyre rosszabb lett a helyzet. Már éheztek az emberek, veszélyesebbnél-veszélyesebb járványok pusztítottak.

Ilyen történetekről készül filmet forgatni Dénes Gábor, de még nem sikerült összegyűjteni rá a pénzt. Erről is beszélt a Tűréshatárban.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Tűréshatár
2019.06.24. 19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs