„Klubrádió
Reggeli gyors

A marihuána teljes körű legalizálására készül Németország

29/08/2022 12:03

| Szerző: Klubrádió

Egyre kevésbé pártpolitikai ügy a kannabisz legalizálása, pártállástól függetlenül Németországban is egyre több politikus nem tarja a jelenlegi tiltó politikát megfelelőnek, és azt gondolja, hogy az államnak kellene ezt szabályozni, hogy jóval nagyobb ellenőrzésük legyen e fölött a piac fölött – mondta a Reggeli gyorsban Sárosi Péter, a Drogriporter blog szerzője, a Jogriporter alapítvány igazgatója.

2022. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet - 22.08.29. - Sárosi Péter
07:16
00:00
A növényi kannabisz teljes legalizálását tervezik Németországban, ami nemcsak a fogyasztás dekriminalizálására, hanem a termesztésre és a szabályozott körülmények közötti kereskedelemre is vonatkozna. Az Európai Unió legnépesebb országa ezzel a lépéssel nemzetközi egyezményekkel is szembemenne, ugyanakkor óriási hatása lehet világszerte, ha a tervet sikerrel véghez is viszik. Magyarországon csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatja a marihuána teljes legalizálását – írta a hvg.hu.

Sárosi Péter elmondta, hogy ugyan több ország mellett Németországban már jelenleg is lehet gyógyászati célból kannabiszt vásárolni, de a napokban a – korábban még a legalizációt ellenző – német egészségügyi miniszter is megváltoztatta a véleményét, többek között arra hivatkozva, hogy a jelenleg működő kriminalizáció nem működik, ugyanis Németországban négymillió ember fogyaszt kannabiszt és a német rendőrség minden harmadik percben állít elő kannabiszfogyasztót, tehát igazából nem sikerült visszaszorítani a marihuánafogyasztást az országban. Ugyanakkor egyre több szintetikus mérgező szer jelent meg a kannabiszpiacon, ami jóval veszélyesebb mint a marihuána növény. Többek között ennek hatására is döntöttek úgy a törvényhozók, hogy megreformálják a törvényeket. Hogy ez pontosan hogy fog kinézni, arról most megy a vita. Azon kívül, hogy mi lesz a változás, az is nagyon fontos, hogy ezt hogyan érik el. Komoly szakértők bevonásával készítik elő, hogy mi legyen a legoptimálisabb megoldás. 

"Ez a négymillió német négyszáz tonna kannabiszt elfogyaszt egy évben (4-5 milliárd eurós tételről van szó), ami jelenleg teljes mértékben a fekete piacról kerül beszerzésre. Ennek a helyettesítése nem megy egyik napról a másikra, a szabályozási hátterét meg kell teremteni. Fontos, hogy ki termessze a növényt: kizárólag csak állami ültetvények lehessenek vagy esetleg kis kollektív szövetkezetek termeszthessék (mint Spanyolország egyes részein), illetve az is kérdés, hogy engedélyezzék-e az otthoni termesztést. Azt is meg kell határozni, hogy ki árulhassa és mekkora adót vessenek ki rá. Ez azért is nagyon fontos, mert ha túl szigorú lesz a rendszer, akkor a feketepiacot nem sikerül legyőzni, viszont ha túl laza, akkor meg azt veszélyeztetik, hogy túl sok fiatal túl sok kannabiszt fog fogyasztani. Ezt pontosan kell beállítani. Valószínűleg 2024-re születhet meg maga a törvény, és magának a piacnak az elrendeződése plusz egy-két év lesz" – mondta Sárosi Péter, a Drogriporter blog szerzője, a Jogriporter alapítvány igazgatója.

Fotó: Pixabay
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Sárosi Péterrel
2022. augusztus 29., hétfő 07:47
Műsorvezető: Szénási Sándor