Köszönjük, hogy támogatják a Klubrádiót

A maradék sütnivalónk

31/12/2024 15:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Hangolódjanak velünk az új évre, főzzük meg együtt a maradék sütnivalónk!

2024. december 31. Szilveszter nálunk (2024. december 31., kedd 20:00)
66:04
00:00
Műsorvezetők: Para-Kovács Imre Szerkesztők: Göczey Zsuzsa, Selmeci János, Kerekes Borbála
Jósoljuk meg együtt gombócból, ki lesz Magyarország miniszterelnöke két év múlva! Hozzon ránk bőséget a zelleres-répás-rozmaringos lencse és a meggyes-mákos gombóc! Legyen malacunk jövőre a zöldborsos mártásban úszó sertésszűztől! És érezzük magunkat jól együtt az év utolsó napján is!

Közös szilveszteri főzés a Klubrádió műsorvezetőivel nemcsak hangban, hanem a Youtube-csatornánkon képben is december 31-én nyolc órától. A konyhapult mögött: Dési János, Halper László, Kun Zsuzsa és Sugár Ágnes és a műsorvezető, Kerekes Bori. Receptek a poszt alatt kommentben és a Youtube-videó alatt.

 
Halper László, Sugár Ágnes, Dési János, Kun Zsuzsa és Kerekes Bori
Fotó: Klubrádió
 

Lencseragu zöldbors mártásos szűzérmékkel

Hozzávalók: 1/2 kg lencse 2 répa, 2 szál angolzeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma rozmaring olívaolaj só, bors, babérlevél 15-20 dkg vaj 2 szűzpecsenye liszt brandy zöldbors 1 kis doboz főzőtejszín 1 ek. mustár alaplé: 1 fej vöröshagyma 2 szál angolzeller 2 db sárgarépa 1 ½ - 2 l víz A lencsét egy éjszakára beáztatjuk. A répát, az angolzellert és a hagymát felkockázzuk. Olívaolajon megpirítjuk a félbevágott fokhagymákat, kevés rozmaringot, hagymát, répát, majd megsózzuk, borsozzuk és egy babérlevelet adunk hozzá. Kevergetjük és közben alaplével locsoljuk. Belekeverjük az áztatott, leszűrt lencsét, és még két merőkanál alaplével meglocsoljuk. Egy serpenyőben a vajat egy kevés olívaolajjal felolvasztjuk, közben a szűzérme szeleteket “a la natur” belisztezzük és megpirítjuk, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Egy kevés brandyvel meglocsoljuk, flambírozzuk, majd kivesszük. A maradék szószba zöldborsót teszünk, tejszínt öntünk rá és belekeverjük a mustárt. A pirított érméket beletesszük a szószba, a lencsével tálaljuk.

(A receptet köszönjük Ábel Anitának és férjének, Robertonak.)

Meggyes-mákos gombóc vaníliaöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg darált mák, 5 dkg porcukor

A tésztához: 50 dkg áttört, kihűlt főtt burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt + a nyújtáshoz, negyed teáskanál só

A töltelékhez: 35 dkg lecsepegtetett, magozott meggybefőtt, 10 dkg cukor, negyed teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál pudingpor (megköti a levet)

A sodóhoz: 6 dl tej, 1 rúd vanília kikapart magjai, 4 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipet só, 1 evőkanál vaníliás pudingpor

A darált mákot keverjük össze porcukorral. A töltelékhez a meggyet dolgozzuk össze a cukorral, a fahéjjal és a pudingporral.

A sodóhoz melegítsük a tejet majdnem forrásig. Kaparjuk bele a vaníliarúd magjait. A tojássárgáját keverjük össze a cukorral és a pudingporral, adjunk hozzá 3-4 evőkanál meleg tejet, majd öntsük a lábosba. Folyamatos kevergetés mellett 6-7 perc alatt főzzük mártás sűrűségűre a sodót. Csipet sóval ízesítsük. Hagyjuk kihűlni (langyos is lehet).

A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, a tésztacipót bőségesen lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vékony téglalappá. Daraboljuk fel kb. 6-7 centis négyzetekre.

Egy-egy lapot vegyünk a tenyerünkbe, tegyünk a közepére 1 nagyobb evőkanálnyi meggyet, a széleit csipkedjük össze, mintha batyut csinálnánk, majd óvatosan görgessük gombóccá.

Forró vízben 5-6 perc alatt főzzük készre. Ne lobogó vízben főzzük, mert szétnyílhatnak! Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le, hempergessük meg a cukros mákban. A sodóval tálaljuk.