Nagybányai krumplileves - Rózsa Péter receptje
26/12/2024 11:50
| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió
| Szerkesztő: Szikora Gábor
Rózsa Péter ünnepi receptjével kíván kellemes ünnepeket. Bon appetit!
Hozzávalók:
- 1 fej fehérhagyma,
- 1/2 kg főzőburgonya,
- 1 evk liszt,
- 1 evk étolaj,
- 1 bouquet-garni (nem baj, ha nincs minden összetevő benne, 3-4 féle elég, de a babér kell bele, lehet póréhagyma külső héjába is bekötni),
- 1 evk citromlé,
- 5 szem fekete bors.
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon. A kis karikára vagy darabokra vágott krumplit belevetjük és a liszttel összekeverjük. Pici vízzel felengedve 5-6 percig pároljuk fedő alatt. Ráöntünk annyi vizet, ami ellepi, belevetjük a bouquet-garnit, megsózzuk és további 5-6 percig, forrásig pároljuk, Ekkor felengedjük 7 dl előre elkészített erőlevessel ( lehet csirkehúsleves leve is ), beletesszük a borsot és főzzük, amíg a krumpli puha lesz, de nem omlós. Beleöntjük a citromlevet, egyet engedjük rottyanni és kész,.
Bon appetit!
