„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

A közlekedés társasjáték

11/12/2019 18:12

| Szerző: Klubrádió

A hangsúly persze nem annyira a játékon, inkább a társason van, és nem hagyhatjuk ki az egyéni felelősséget is. Egy helyszínelő tanácsai.

2019. december 11. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2019. december 11., szerda 13:00)
49:19
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Már a második adásban volt vendégünk Vörös László, egy közlekedési társaság baleseti helyszínelője, ugyanis sok kérdés érkezett hozzá hallgatóinktól. Először sorba vettünk a gyakorlati, praktikus tudnivalókat, mi a teendő, ha bekövetkezett a baleset. Az első tanács, hogy nyugodjunk meg, erre szánjunk 3-5 percet, ha nem történt személyi sérülés. Amennyiben megsérült valaki, akkor persze az első, hogy mentőt, rendőrt kell hívni. A következőkben kérjünk személyi azonosító okmányt a másik résztvevőtől. Biztosítási igazolást nem feltétlenül szükséges, az legyen a biztosítók dolga, persze nem árt. Készítsünk fotókat! Ez nagyon fontos, hogy a baleset rekonstruálható legyen, a képeken legyenek tereptárgyak, egy tábla, egy pad, egy kerítés, valami, ami segít a pontos hely későbbi megtalálásában. Rögzítsünk egyéb nyomokat, valami alkalmi krétával, kődarabbal karcoljuk oda a kerék helyét, stb. Csak ezután álljunk félre. A kocsik sérüléseit ráérünk ekkor lefotózni, aztán jöhet a papírok kitöltése.

Szakértőnk meglehetősen furcsa kérdéseket is kapott, például ilyet kérdezett egy kerékpáros. Néptelen úton miért kell megállni a piros lámpánál? Ez már autós kérdés: Miért tilos telefonálni és miért nem tilos dohányozni, amikor az is zavarja a vezetést?

A műsorban felmerültek elvi jellegű kérdések, gondolatok is. Vörös László hangsúlyozta, hogy az egész közlekedés egy társasjátékhoz hasonlítható, amelyben nagy szerepe van az egyéni felelősségnek. Gondoljunk bele, a felelősség vizsgálatánál azonnal felmerül: Ön mit tett a baleset elkerülése érdekében? Az emberek nagy része például egy elsőbbségi helyzetben a másikra vonatkozó szabályt érti, a saját magára vonatkozót nem. Hányszor van olyan, hogy a baleseti helyzet, illetve a veszély már látható, az ember mégsem tesz semmit, hisz annak a másiknak kellene mondjuk megállnia. Egy szó, mint száz: a lényeg az együttműködés, mert a számok azt mutatják, hogy a baleseti statisztika egyértelműen romlik.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán.

Élőben a városból
2019.12.11. 13:00
Műsorvezető: Fábián László