„Klubrádió
Megbeszéljük...

A koronavírusos betegeken is segíthet az új módszer

9/06/2021 17:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Magyar gyógyszerkutatók úgy találnak fogást a koronavírus fehérjéin, ahogy a telefon keresi a wifihotspotokat. Keserű György Miklós, az MTA levelező tagja, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője beszélt arról, hogy a SpotExplorer nevű eljárás révén olyan technológiákat dolgozhatnak ki, amelyek hatékonyabb gyógymódokat tesznek lehetővé, nemcsak a koronavírus esetében.

2021. június 09. Megbeszéljük - részlet 21.06.09. Keserű György Miklós
13:30
00:00

Egy merőben új módszeréről számolt be közleményében az MTA, amely alkalmas a gyógyszercélpontokon található hotspotok (a molekulák legjobb kötőhelyei) felkutatására. Ez a SpotXplorer nevű eljárás a koronavírus okozta betegség mellett rengeteg más betegség ellen is bevethető lesz. A közlemény szerint az eredmények jelentőségét az is jelzi, hogy a cikket a Nature Communicatinos szerkesztői Editors’ Highlights címen kiemelték.

Keserű György Miklós, az MTA levelező tagja, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának, az eljárást fejlesztő csoport vezetője a Klubrádiónak elmagyarázta a fehérje hotspotok működését. Az elnevezés nem véletlen, a fehérjék és a hozzájuk csatlakozni próbáló kártékony elemek kapcsolata hasonlít a wifi működéséhez, minél távolabb tud csak csatlakozni egy fehérjéhez valami, annál kevésbé tud kárt okozni.

A wifihotspotokhoz közel lehet a legjobb minőségű internetkapcsolatot kialakítani, míg tőlük távolodva romlik a kapcsolat minősége, vagy meg is szűnik az összeköttetés. Ez pontosan ugyanígy működik a fehérjéknél is – mondta Keserű György Miklós. A fehérjéknek is vannak hotspotjaik. Azok a molekulák képesek leginkább befolyásolni a fehérje patológiás működését, amelyek magán a hotspoton vagy a közvetlen közelében kötődnek.

Arra is rájöttek, hogy ezek a fehérjék és a különböző molekulák meghatározott számú kombinációban képesek csatlakozni, így ez a lapján megfelelő technológiával nem csak a vakcinálást, de a már megfertőzödött emberek gyógyítását is elősegíthetik. Keserű azt is hozzátette, hogy nemcsak a koronavírus területén, hanem más bestegségek esetében is nagy előrelépésről van szó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Keserű György Miklóssal
2021.06.09., szerda 16:45
Riporter: Hardy Mihály