„Klubrádió
Reggeli gyors

A koronavírus árnyékában újabb betegségek jöhetnek

14/01/2021 18:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Rengetegen vannak, kicsik, sokuk ellenszenves, de pusztulásuk nagy gondot okoz majd az emberiségnek. Szakértők már rovar-apokalipszisról beszélnek.

2021. január 14. Reggeli gyors - részlet 21.01.14. Merkl Ottó
00:00
00:00

A méhek fele elpusztult 2018 tavaszán Magyarországon. De az egész rovarvilágra elmondható, hogy mind a fajszámuk, mind az egyedszámuk drámaian csökken. Körülbelül egymillió fajról van szó. Tömeges pusztulásukat alapvetően az ember okozza. Egyrészt megszűnnek az élőhelyek, mert mindent lebetonozunk, másrészt iszonyatos mennyiségű vegyszert használunk, harmadrészt itt a szén-dioxid szennyezés, ami a globális felmelegedés fő oka, negyedrészt – részben az előző következményeként- idegen fajok nyernek teret.

A rovarok kicsik, iszonyatosan sokan vannak, az emberek számára többnyire ellenszenvesek. Például a szúnyogok igencsak kellemetlenek, de azok nem is fognak innen kipusztulni, mert invazív fajok. Most ugyan mindenki a koronavírussal van elfoglalva, de tudni kell, hogy a világjárvány mellett terjed például a nyugat-nílusi láz, amelyet pontosan szúnyogok terjesztenek.

2018-ban valóban azt kellett megállapítani, hogy a méhek fele elpusztult. A vadméhek száma is nagyon lecsökkent, de más, beporzó rovarok száma is –hívta fel a figyelmet Merkl Ottó entomológus, a magyar Rovartani Társaság elnöke. A vadon élő rovarok általában nem veszélyesek, viszont a növények beporzásában kulcsszerepük van. Ha eltűnnek, annak komoly következményei lesznek a mezőgazdaságban. Nem fikció, hanem valóság már ma is, hogy például Kínában emberek porozgatják be a növényeket, kis ecsetekkel.

A rovarapokalipszis tehát valós veszély, itt van már, csak a következményeit jóval később fogjuk megszenvedni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2021.01.14. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre