„Támogassa
Megbeszéljük...

A kormányon áll, hogy a BKV vehet-e új buszokat

9/09/2021 17:31

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár 600 ezer kilométer után cserélni kellene a BKV a buszait, van olyan jármű amely 2 millió kilométer után is forgalomban van. Bolla Tibor a BKV vezérigazgatója szerint legalább 300 járművet cserélhetnének le, ha a kormány jóváhagyná hitelkérelmüket.

2021. szeptember 09. Megbeszéljük - részlet 21.09.09. Bolla Tibor
15:47
00:00

Azonnali hatállyal megtiltotta a BKV 13 autóbuszának és 5 trolibuszának közúti közlekedését a Fővárosi Kormányhivatal: a hatóság műszaki hibákat tárt fel a járműveknél – írja hvg.hu.

Az ellenőrök hétfőn és kedden a BKV négy telephelyén tartottak ellenőrzést, amelynek során 46 járművet vizsgáltak át, amelyek 40 százaléka volt alkalmatlan, nem egy esetben kifejezetten veszélyes a közúti közlekedésre.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Klubrádióban arról beszélt, hogy váratlanul érte őket az ellenőrzés.

Nézete szerint 600 ezer kilométer felett már nem lenne szabad kiengedni a járműveket, de az átlag jócskán 700 ezer kilométer felett van. Vannak 2 millió kilométert futott buszok is. Ezeket a buszokat kell minden éjjel forgalomképes állapotba hozni. Megjegyezte,  most forgalomból átmenetileg kivont buszok javítása az éjszakai műszakok folyamán megtörtént volna akkor is, ha nincs ellenőrzés. Főként a lengéscsillapító hiánya, vagy olajos volta miatt volt. Ezek javítható hibák.

A kép forrása: Flickr
 

A BKV járműveit minden évben műszaki szemlén vizsgálják meg, vannak továbbá havonta lefojtatott vizsgálatok, futásteljesítmény alapján tartott vizsgák. Ezen kívül napi szemle is van. Úgy nem áll forgalomba jármű, hogy előzetes vizsgálaton ne esett volna át – hangsúlyozta Bolla.

A BKV-nak nagyjából 1000 busz van a birtokában, amelyből jellemzően 7-800 kerül naponta forgalomba.

Buszvásárlásra aláírt szerződése van a vállalatnak, a debreceni buszgyárban végszerelt 111 Inter Tan-ker Mercedes buszt tudnának azonnal vásárolni. Illetve CNG buszokra is volt szerződés, de forráshiány miatt ez nem valósulhatott meg. Most a kormány felé egy 30 milliárdos hitelfelvételi kérelmet nyújtottak be buszvásárlásra. Ebből, és a cég saját forrásaiból 300 buszt egy éven belül le tudnának cserélni. Az lenne az optimális, ha további 300 jármű helyett új buszokat szerezhetnének be.

A kormányon áll, megkapják-e ezt a hitelt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bolla Tiborral
2021.09.09., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György