„Köszönjük,
Reggeli gyors

A klímakatasztrófa elleni harcban az utolsó között vagyunk

15/11/2022 10:44

| Szerző: Klubrádió

A nehézipar harminc évvel ezelőtti összeoimlásán kívül más klímapolitikai eredményt nagyon nehéz kimutatni Magyarországon a WWF programvezetője szerint. 

2022. november 15. Reggeli gyors - részlet - Harmat Ádám - 2022. 11.15.
03:54
00:00

Magyarország 60 ország közül az 50. helyezett lett az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI) egfrissebb rangsorában. mely a vizsgált országoknak a klímaváltozás ellen tett intézkedéseit értékeli. 

A CCPI-t összeállító Germanwatch nevű német civil szervezet egyetlen országot sem sorolt kiválóan teljesítők közé, a harmadik, negyedik és ötödik helyet Dánia, Svédország és Chile kapta. A legpocsékabbul Irán, Szaúd-Arábia és Kazahsztán teljesített. 

A kibocsátás-csökkentési eredményeket mindig az 1990-es szinthez képest vizsgálják. Nálunk a rendszerváltáskor, a nehézipar összeomlásával egy csapásra hatalmas csökkenést sikerült elérni. Az utóbbi tíz évben ugyanez az érték azonban elenyésző – szegte kedvét a hallgatóknak a Reggeli gyorsban Harmat Ádám, a WWF éghajlatváltozási programjának vezetője.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A nehézipar harminc évvel ezelőtti összeomlásán kívül más eredményt nagyon nehéz kimutatni, és rövidtávon nem is mutatkozik klímapolitikai szándék arra, hogy komoly változások történjenek – összegzett Harmat Ádám.

Magyarországon a 2030-as, 40 százalékos csökkentési célt pedig nem is volna nehéz elérni – hiszen ez a 2008-as gazdasági válság és  covid-járvány alatt is majdnem összejött. Ha sikerülne teljesíteni a 2050-es klímasemlegességi célt, az óriási előrelépés lenne. Addig van még ugyan 28 év, de ahhoz képest, hogy még mennyi a feladat, ez mégis csak nagyon rövid idő – jegyezte meg a programvezető. 

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Harmat Ádámmal
2022. november 15., kedd 08.50
riporter: Dési János