„Támogassa
Reggeli gyors

"A klímacsúcs sikere az ígéretek betartásán múlik"

16/11/2021 13:43

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tartja eredménytelennek Glasgowban kötött klímaügyi vállalásokat Ürge-Vorsatz Diána. A klímakutató szerint messze ugyan a cél, de fontos lépéseket tett meg a 196 résztvevő ország. Fontos eredménynek tartja például, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos állami támogatások közül a "nem hatékony szubvenciókat" ki kell vezetni. Más kérdés, hogy mit ítélnek az egyes államok hatékonynak.

2021. november 16. Reggeli gyors - részlet 21.11.16. Ürge-Vorsatz Diána
09:15
00:00

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) sokak által elégtelennek tartott megállapodás született.

"A klímacsúcs eredményessége azon múlik, hogy hosszútávon hány vállalást tartanak be az országok" – véli Ürge-Vorsatz Diána. A klímakutató szerint így mindössze 2,4 Celsius-fokos lehet a felmelegedés az ipari forradalomhoz képest. A cél pedig 1,5 Celsius-fok lenne.

A szakember szerint nagyon fontos eredmény a széntüzelés csökkentésére vonatkozó vállalás (az eredeti cél a kivezetés lett volna). Ugyanúgy fontos eredményként értékelte, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos állami támogatások közül a "nem hatékony szubvenciókat" ki kell vezetni. Más kérdés, hogy mit ítélnek az egyes államok hatékonynak. A probléma ezekkel a vállalásokkal nem oldódik meg, a kieső energiaforrások helyett szükséges lenne tiszta energiát biztosítani.

Ugyancsak nagy eredményként említette India ígéretét, hogy 2070-ig klímasemlegessé váljon. Kína és Brazília is tett hasonló vállalást, amelyekhez a gazdagabb országok és hatalmak is hozzájárulnak. Itt már minden az ígéretek betartásán múlik.

Bár a globális felmelegedés ritmusát nem sikerült kellő ütemre lassítani, és vannak elkerülhetetlen következmények is, Ürge-Vorsatz úgy ítéli meg, hogy a legapróbb eredmények is nagyon fontosak. Egy-egy eredményt elérve, új célokat tűzhetünk ki.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ürge-Vorsatz Diánával
2021.11.16., kedd 8:48
Riporter: Dési János