„Klubrádió
Esti gyors

A jóvátétel – Szénási Sándor jegyzete

12/04/2022 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az eddig elpusztított infrastruktúra értéke eléri a 120 milliárd dollárt, ha ehhez hozzáveszik a katonai és civil kárt, a veszteség 270 milliárd, ami az évek során 1000 milliárd is lehet.

2022. április 12. Esti gyors-részlet (2022.04.12. Szénási Sándor jegyzete)
02:16
00:00

Az ukrán kormány közölte, hogy a lakosság eddig 66 ezer háborús kárt jelentett be, ami nyilván a töredékét sem mutatja a valóságos pusztításnak. Mégis reális lehet, abban az értelemben, hogy a lehetséges bejelentéstevők zöme egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy felmérje, mennyire lőtték szét az oroszok a lakását, házát, tanyáját; mint ahogy azt sem tudhatják, kinek a nagymamája, vagy dédije az a 78 éves nő, aki makacsul otthon maradt, nem tartott a menekülő családdal, és akit most orosz katonák megerőszakoltak. Egy magyarországnyi ukrán hagyta ugyanis el a hazáját, vagy lett belső menekült az országban Honnan tudnák, mi van a hátuk mögött?

A kormány úgy számol, hogy az eddig elpusztított infrastruktúra értéke eléri a 120 milliárd dollárt, ha ehhez hozzáveszik a katonai és civil kárt, a veszteség 270 milliárd, ami az évek során 1000 milliárd is lehet. Ennyi pénzt, segélyt, hitelt az ország soha nem fog kapni. Ennyi pénzt, adót, más állami jövedelmet az ország, amelynek a gazdasági teljesítménye most fele a korábbinak, soha nem fog kitermelni.

Elvben az agresszornak kell a számlát állnia. Ahogy Németország állta is a II. világháború után, többek között Magyarországgal együtt. De ahogy Putyin nem kerül Hágába, úgy az oroszok sem fizetnek majd maguktól, és az elrabolt, a családjukhoz hazaküldött zsákmány is otthoni díszük marad, emlékeztető az egykori ukrajnai kirándulásra.

Ennyi pénzt tehát nincs, de valamennyi azért akad. A lefoglalt orosz villákról jachtokról, értékpapírokról és számlaegyenlegekről beszélünk, és arról, amit még fel kell kutatni, Putyin vagyonáról. Az már nem magántulajdon, nem öt percre zárolt, visszajáró kincs, hanem az ukrán nép tulajdona. A Nyugat, a nemzetközi intézmények oldják meg; hogy hogyan, az az ő dolguk.

Erről több szó ne is essék, a dolog annyira igazságos, jogszerű és világos. És morálisan is oké, bizony.

Szénási Sándor jegyzete a 2022. április 12-i Esti gyorsban hangzott el.