„Klubrádió
Esti gyors

A harci kedv megvan a szociális ágazatban

11/11/2019 19:40

| Szerző: Klubrádió

Jogszerűen szinte lehetetlen sztrájkolni Magyarországon, módosítani kell a vonatkozó törvényt. A kormány csak húzza az időt, érdemben alig tárgyal az érdek-képviseletekkel.

2019. november 11. Esti gyors-részlet/Interjú Boros Péternével (19.11.11.)
05:04
00:00

Csak szerdán tárgyal a kormány a sztrájkolni készülő szakszervezettel, így aznap nem szüntethetik be a munkát a szociális ágazatban dolgozók. Az akciót ugyanis csak akkor kezdhetnék el törvényesen, ha sikerülne megállapodni a kormánnyal a még elégséges szolgáltatásokról, erre pedig nincs reális esély. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az Esti gyorsban elmondta, hogy ők kedden, a Szociális Munka Napján akartak tárgyalóasztalhoz ülni a kabinet képviselőivel, de utóbbiak erre csak szerdán hajlandók. Egyébként a Fidesz-kormány nem először használja az időhúzás módszerét.

A szakszervezet 10 hónapja folyamatosan küzd azért, hogy megvalósuljanak a követeléseik, de hiába. Azonban Boros Péterné szerint a harci kedv megvan az ágazatban, szerdán valamilyen formában ezt jelzik majd, valószínűleg munkabeszüntetés nélküli sztrájknapot tartanak. Mintegy tízezer munkatársuk már kifejezte elégedetlenségét, ők nem sztrájkoltak, hanem egyszerűen felmondtak. Ebben az ágazatban a bérek a legalacsonyabb szinten vannak.

A szakszervezeti vezető jelezte, hogy semminek nincs vége. Minden törvényes eszközt bevetnek, az ő erejüket a tömeg adja. El akarják érni a sztrájktörvény módosítását, hogy felhívhassák a figyelmet a tarthatatlan helyzetre. Egy ideig lehet ugyan apellálni a hivatástudatra, de az csak egy dolog.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2019.11.11. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes