„Támogassa
Esti gyors

A "Dafke-koefficiens" – Hardy Mihály jegyzete

3/08/2023 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A végső szót az igazán fontos kérdésekben pedig egyetlen egy ember mondja ki, a döntést mindig alárendelve a hatalomtechnikai megfontolásoknak. És akkor még nem is beszéltünk az úgynevezett "Dafke-koefficiensről". Hogy csak azértis az oroszoktól vesszük az olaj nagy részét, akármennyibe kerül is. Hogy csak azértis ragaszkodunk a forinthoz az euró helyett. Hogy csak azértis durván beszólunk mindenkinek, az Egyesült Államoktól kezdve az ukránokon át, Brüsszelig mindenkinek. Egyedül a Türk Tanácsot nem gyalázzuk.

2023. augusztus 03. Esti gyors-részlet (2023.08.03. Hardy Mihály jegyzete)
02:59
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában az …üzemanyagárakon? Bevallom, nekem azóta is ezen jár az eszem, amióta megint több, mint harmincezer forintot fizettem 50 liter 95-ös benzinért. Ha valaki mondjuk arra kényszerül, hogy egy hónapban kétszer is tankoljon, máris ugrott a nettó átlagkereset 18-20 százaléka. És akkor még nem fizette ki a villany- és gázszámlát, és nem járt az ársapka-mentes hétvégi bevásárló körúton…

Nem hagyott nyugodni, hát utánanéztem. Egyetlen hónap alatt 53 forinttal kerül többe a benzin és 67 forinttal többet kell fizetni a gázolajért. Ezt bizony már alaposan megérzi az átlagmagyar átlagpénztárcája. Persze tudom, nyár van, muszáj nyaralni menni a családdal, mindegy, hogy mi lesz majd szeptemberben. Addig valahogy kihúzzuk a strandon a hűtőládából elővett otthoni rántotthúsos zsemlével, legfeljebb nem kap a gyerek háromgombócos fagyit (gombóconként minimum 500 forintért) vagy sajtos-tejfeles lángost. Nyilván ezek ára nem esik egybe az inflációs fogyasztói kosárban lévő alapvető termékekkel, de azért jelzésnek jó, hogy éppen hol tartunk.

Félreértés ne essék: nem sírom vissza a tavalyi, 480 forintos, mesterségesen alacsonyan tartott benzinárat, mert annak az árát máshol és máshogy fizettették meg velünk. Én abban hiszek, ha az árak a piac realitásait, a kereslet-kínálat szabályait követik, mert úgy látunk tisztán, akkor tudjuk, hogy mivel számolhatunk. Akár otthon, a háztartás kiadásairól, akár az államháztartás számairól van szó. Ez utóbbi esetében azonban meglehetősen nagy a káosz, mintha a kormány és a banki főemberek már a megreformált, Pintér Sándor-féle oktatási rendszerben tanulták volna a matekot meg a közgazdaságtant. Mondjuk az éppen helyettesítő testnevelő tanártól.

Arról nem is beszélve, hogy a végső szót az igazán fontos kérdésekben pedig egyetlen egy ember mondja ki, a döntést mindig alárendelve a hatalomtechnikai megfontolásoknak. És akkor még nem is beszéltünk az úgynevezett "Dafke-koefficiensről". Hogy csak azértis az oroszoktól vesszük az olaj nagy részét, akármennyibe kerül is. Hogy csak azértis ragaszkodunk a forinthoz az euró helyett. Hogy csak azértis durván beszólunk mindenkinek, az Egyesült Államoktól kezdve az ukránokon át, Brüsszelig mindenkinek. Egyedül a Türk Tanácsot nem gyalázzuk.

Így aztán ne is lepődjön meg senki, ha a benzin megint 627 forintba kerül a kútnál és az euró árfolyama ismét átlépi a 390 forintos határt. Csak mi magyarok maradunk itt – alaposan leértékelve…

 
Tankolás
 
Fotó: Skitterphoto / Pixabay
 

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. augusztus 3-i adásában hangzott el.