„Köszönjük,
Reggeli gyors

"A csönd nem segít abban, hogy feldolgozzuk a romagyilkosságokat"

26/02/2024 12:45

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Tizenöt éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság, az akkor pár hónap alatt lezajló rasszista terrortámadás-sorozat azóta is alultárgyalt a nyilvánosságban. Az évfordulóra szervezett megemlékezések nem mozgatják meg a társadalmat. Ezen szeretne változtatni az 1 Magyarország kezdeményezés, egyik alapítójukkal, Rézműve Szilviával beszélgettünk a Reggeli gyorsban.   

2024. február 26. Reggeli gyors - részlet Rézműves Szilvia 2024.02.26.
06:50
00:00
Tizenöt éve, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát, majd rálőttek a kimenekülőkre. Az apa, Csorba Róbert és öt éves fia meghaltak. Abban az időszakban, néhány hónap leforgása alatt ez a hetedik hasonló, rasszista támadás volt.

Az évforduló körüli napokban a fővárosban több helyszínen voltak kisebb megemlékezések, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat épületénél megkoszorúzták az emlékművet, az 1 Magyarország kezdeményezés szervezett egy beszélgetést és hétfőn délután a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában vetítik Fuchs Máté Feldolgozatlanul című dokumentumfilmjét, ami a romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetével és társadalomba való beágyazottságával foglalkozik – és amit a 444.hu egy évvel ezelőtt elérhetővé tett az oldalán.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságra emlékeztek Budapesten
 
 Résztvevők mécsest gyújtanak a tatárszentgyörgyi romagyilkosság ötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Mátyás téren 2014. február 23-án.
 
Fotó: MTI/Soós Lajos
 

Bár ezek mind fontosak, összességében nagyon csöndes az emlékezés, ezek a gesztusok nem mozgatják meg a társadalmat. "Tizenöt éve nem sikerül beszédtémává tenni, pedig a csönd nem segít abban, hogy feldolgozzuk ezt a terrortámadás-sorozatot" – mondta Rézműves Szilvia az 1 Magyarország egyik alapítója a Reggeli gyorsban. Ez nemcsak az áldozatok miatt lenne fontos, Magyarország második világháború utáni történetének egyik legsötétebb tragédiájáról van szó. Az 1 Magyarország azt szeretné elérni, hogy országos emléknappá nyilvánítsák február 23-át, az aHang oldalán eddig 3370-en támogatták a kezdeményezést – mondta el Rézműves, hozzátéve, hogy Józsefvárosban az önkormányzat már egyhangú szavazással emléknappá nyilvánította a tatárszentgyörgyi gyilkosságok évfordulóját. Rézműves hangsúlyozta, ezen túl fontos feladatuknak tartják, hogy segítsék a terrortámadással kapcsolatos információk terjesztését, mivel ez segíthet majd a feldolgozásban.

 A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Rézműves Szilviával
2024. február 26., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándor