„Támogassa
Reggeli gyors

A Carson Coma frontembere szerint jót tettek nekik a közéleti megszólalásaik utáni balhék

21/02/2024 12:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A popzenében ismétlődő folyamat az együttesek felfutása, akik főként a tizen-, huszonéveseket célozzák – véli Fekete Giorgio, a Carson Coma frontembere. Hozzátette, az élesebb megnyilvánulásaira adott kormányközeli válaszok csak jót tettek az együttesnek.

2024. február 21. Reggeli gyors - részlet 24.02.21. Fekete Giorgio
10:37
00:00

Azt már az Azahriah-jelenség alapján is megfigyelhettük, hogy fiatal előadók látszólag a semmiből lépnek elő, és koncertjeik iránt hatalmas az érdeklődés. Sokakat sokként ért, hogy Azahriah koncertjére olyan gyorsan elkeltek a jegyek, hogy egy második, majd egy harmadik koncertet is meghirdettek, amelyek ugyancsak teltházas előadások lesznek májusban. Az idei évben újabb szintlépés tapasztalható, egyre több fiatal magyar előadó próbálkozik arénás koncertekkel, 2024-ben sokan tartanak koncerteket 15-20 ezres sportcsarnokokban. A téma alapján érdemesnek tartottunk megkérdezni egy olyan zenészt, akinek sikerült nagy közönséget bevonzani rövid idő alatt.

Carson Coma
A 2018-ban alapított együttes alternatív rockot játszik. Szövegeikre jellemző a társadalomkritikus hangvétel. 2019-ben a 4. Magyar Klipszemlén négy díjat nyert az együttes. Eddig négy lemezük jelent meg. Bár az együttes nem kifejezetten balhés, kritikát nem nélkülöző dalszövegeik és megnyilvánulásaik miatt előfordul, hogy szembekerülnek a kormánnyal.
A Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint alkotta formáció először ad sportcsarnok-koncertet áprilisban.
Az Immunissá válunk, Feldobom a követ, Én még sohasem – az elmúlt öt év slágerein túl néhány új dalt is játszanak.

"Szerintem alapvetően a popzene történetében ez egy ismétlődő folyamat – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Fekete Giorgio,Carson Coma a frontembere. - Mi is általában sokkal jobban meg tudjuk szólítani a 20-as, 30-as, vagy akár a tizenéves közeget, mint mondjuk egy 40-es, 50-es, 60-as vonalat. A popzenei előadók először inkább a tini, meg az egyetemista közeget érintik meg és onnan építik a rajongóikat." Fekete úgy látja, nagyon szerteágazó a média, és nincs olyan felület, csatorna, forrás, amihez kortól függetlenül bárki fordulhat, mert ott megtalálja a számára érdekes tartalmakat.

A Carson Coma együtt dolgozott Riger Jánossal, a Böiler és a The Lubricators jelenlegi, a PASO korábbi énekesével, akit okkal nevezhetünk a hazai punkzene megkerülhetetlen alakjának. "Nekünk alapvetően a Böiler az mindig is egy ilyen legendás zenekar volt, nagyon szerettük, aztán amikor a negyedik lemezünket vettük fel, a helyszín tulajának a barátja volt Riger, akivel lehetett lógni", és ebből született az együttműködésük. Riger Carson Comával közösen adta elő azt a számot a Budapest Parkban, amit a műsorvezető Para úgy emlegetett, hogy Istenesen becsípünk. Riger szerepelt a zenekar Feldobom a követ című számához készített klipjében is.

A lemezkiadásokkal kapcsolatban Fekete megjegyezte, számára is meglepő módon nagy igény mutatkozott, hogy lemezeiket klasszikus formában vinylen is megjelentessék. Legelső, a 2019-es Corduroy Club című lemezüket éppen a napokban kapták kézhez ebben a formában. Megjegyezte, bíznak abban, hogy az idén ötödik lemezüket is megjelentethetik.

Carson Coma
 
Carson Coma
Klubrádió
 

Kritikus hangvételű megnyilvánulásaik gyakran következményeket vontak maguk után. Például tavaly májusban Kecskeméten koncerteztek, Fekete pedig a Feldobom a követ című számukat azzal vezette fel, hogy ejtett pár szót a pár nappal korábbi diáktüntetésről, ahol a diákok könnygáz helyett rendőrrohamot kaptak a Fidesz-székháznál, illetve a kecskeméti photoshop-katasztrófáról is beszélt, hogy végül mégis el kellett hagynia a kollégiumot a diáknak, aki mémet csinált a nemzeti színű szalagot rosszul tartó igazgatóról. Ezzel kapcsolatban Fekete meglehetősen nyersen fogalmazott. Három nappal később lemondták a Carson Coma koncertjét a brüsszeli Liszt Ferenc Intézetben. Fekete általánosságban úgy értékeli ezeket, hogy ezzel is szélesebb körhöz jutottak el, olyanok figyelmét is felkeltve, akik egyébként nem hallgatták zenéjüket. "Azt mondhatom, hogy jót tett" – sommázta.


Az együttes áprilisban koncertezik az MVM Arénában a jegyeladások alapján telház előtt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Fekete Giorgióval
2024.02.21., szerda 8:45
Riporter: Para-Kovács Imre