„Klubrádió
Reggeli gyors

A brüsszeli döntéshozatalt a törzsi hatalmi politika uralja

15/03/2024 09:32

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Mujtaba Rahmannak, az Eurázsia Csoport elnevezésű elemzői közösség európai vezetőjének a véleménycikkét közli a Politico arról, hogy szerinte Mario Draghi volt olasz miniszterelnöknek, az Európai Központi Bank egykori elnökének kellene kapnia az Európai Tanács elnöki posztját.

2024. március 15. Reggeli gyors - részlet 24.03.15. Kárpáti János lapszemléje
05:57
00:00

Ezúttal kivételesen egyetlen témával foglalkozom, hogy illusztráljam, nem csupán Magyarországon, hanem Európában is nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy merre kellene menni, milyen eszközöket kellene alkalmazni a nehézségek leküzdéséhez. Csaknem három hónap van még az európai parlamenti választásokig, azután pedig – immár a pártcsaládok közötti új erőviszonyok ismeretében – megkezdődhet a vezető uniós tisztségek betöltéséről szóló alkudozás. A csatát azonban nem lehet elég korán kezdeni, és az első lövések már el is dördültek.

A Politico amerikai portál Mujtaba Rahmannak, az Eurázsia Csoport elnevezésű elemzői közösség európai vezetőjének a véleménycikkét közli arról, hogy szerinte Mario Draghi volt olasz miniszterelnöknek, az Európai Központi Bank egykori elnökének kellene kapnia az Európai Tanács elnöki posztját.

Ez a testület a tagállamok első számú vezetőiből áll, és valójában nagyobb súlyú grémium, mint az Európai Bizottság, legalábbis abban az értelemben, hogy ez utóbbi „csupán” javaslattevő és végrehajtó intézmény, míg a Tanács kezében vannak a legfontosabb döntési jogkörök, igaz, ezek nagy része a Parlamenttel való együttdöntési jogot, tehát a jogkör megosztását jelenti. Ugyanakkor a Bizottságnak hatalmas intézkedő apparátus áll a rendelkezésére, és az efölötti ellenőrzés joga megnöveli a bizottsági elnök jelentőségét – olyannyira, hogy a pártcsaládok csúcsjelöltjei közül az, aki a legerősebb frakciót tudhatja maga mögött, alapértelmezés szerint a bizottsági elnöki posztra lehet érdemes. A Tanács, mint testület végső soron fontosabb, mint a Bizottság, de a Tanács elnöke személyében valamivel súlytalanabb, mint a bizottsági elnök.

Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója
 
Mario Draghi volt olasz miniszterelnök Fotó:
MTI/EPA/Filip Singer
 

Rahman érvelése szerint Draghi annak idején azt vallotta, hogy „kerül, amibe kerül”, a válságba jutott euróövezetet meg kell menteni, és ez végül sikerült is - most pedig ugyanerre az állhatatos szellemiségre lenne szükség az EU-t érő kihívások miatt.

Ami az Európai Bizottságot illeti, ott az elemző szerint nem kétséges, hogy a parlamenti választáson a jobbközép irányzatú Európai Néppárt kapja majd a legtöbb mandátumot, így biztosítottnak tekinthető, hogy a néppárti család csúcsjelöltje, a brüsszeli Bizottságot most is irányító német CDU-s Ursula von der Leyen újra el fogja nyerni a posztot.

A Tanács jelenlegi elnöke – a belga Charles Michel személyében – liberális, de Rahman szerint Michel csalódást keltett, részben azért, mert még nem annyira öreg, hogy közeledjen pályafutásának a vége. A Tanács élére eszerint olyasvalaki kell, aki már nem azt hajszolja, hogy ő maga a címlapra kerüljön, hanem hogy konszenzust teremtsen a csúcsvezetők között.

Namármost, a szociáldemokraták, akik várhatóan a második legnagyobb frakcióval rendelkeznek majd, a mostani és az előző két ötéves ciklusban is a kül- és biztonságpolitikai főképviselő tisztségét tölthették be. Ez a hivatal azonban az elmúlt években veszített a súlyából – írja Mujtaba Rahman – részben azért, mert az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán a Bizottság energikusabb geopolitikai szereplővé vált. A szociáldemokraták tehát alighanem inkább a tanácsi elnök tisztségét célozhatják meg. Fő kiszemeltjük erre António Costa eddigi portugál miniszterelnök, aki Rahman szerint jó viszonyban van minden EU-ország vezetőjével, még a magyar Orbán Viktorral is. Az Eurázsia Csoport vezető elemzője azonban Costánál érdekesebb opciónak tartaná Mario Draghit. Úgy véli, ő hozzá tudna járulni a Tanács és a Bizottság közötti egyensúly helyreállításához, azon brüsszeli bölcsesség jegyében, hogy a két intézmény jó viszonyának az előfeltétele: legyen hatalma a Bizottságnak és legyen tekintélye a Tanácsnak.

Mujtaba Rahman azonban saját elképzelésében is lát gyenge pontokat, mégpedig: az EU-országok vezetői aligha akarják, hogy Draghi kiemelkedő személyisége beárnyékolja őket. „Draghi ellenőrzést gyakorolna a napirend fölött, de ki gyakorolna ellenőrzést Draghi fölött?” – idézi az elemző egy meg nem nevezett, magas beosztású uniós tisztségviselő költői kérdésfeltevését. A másik gond az, hogy Draghi egyetlen politikai pártcsaládnak sem elkötelezettje, márpedig – írja az Eurázsia Csoport szakértője – a brüsszeli döntéshozatalt a törzsi hatalmi politika uralja. És végül Mujtaba Rahman egy harmadik érvet is felhoz saját elgondolásának az életképességével szemben, és talán ez a legsúlyosabb érv: Mario Draghi nyíltan szorgalmazza, hogy az EU nagyobb mértékben támaszkodjék a közös hitelfelvétel eszközére, amivel finanszírozni lehetne az Európával szemben tornyosuló geopolitikai kihívásokat. Ezzel kapcsolatban Rahman megállapítja: az eladósodás növelése ugyan némi teret nyert az EU-ban az elmúlt hónapokban, de Németország és több más északi tagállam valószínűleg túlzásnak tartaná, ha ennél is tovább mennének. A Politico vendégkommentátora ugyanakkor köti az ebet a karóhoz: szerinte Draghi nélkül az elkövetkező öt évben az EU-nak nem lesz harapásra képes, éles fogsora, hogy megküzdjön a versenyképességi, védelmi és geopolitikai teendőkkel. Hiteles finanszírozási terv hiányában nincs válasz arra, miként akarják majd tovább segíteni Ukrajnát, az ország esetleges újjáépítését, és biztosítani azt a versenyképességet, amire égető szüksége lenne Európának.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.03.15., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János