„Köszönjük,
Utcafront

A berlini Olimpiai Stadiontól a feltámasztott Pedagógiai Múzeumig

30/04/2023 14:07

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

A berlini Olimpiai Stadion, Roth Imre New York-i épületei és újra Schey Fülöp nevét viseli egy utca Kőszegen. Többek között ezekről szól az e heti Utcafront.

2023. április 29. Utcafront (2023. április 29., szombat 17:00)
51:57
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

A berlini Olimpiai Stadion – szigorúan építész szemmel – Sylvester Ádámtól.

A Pedagógiai Múzeum az egykori tisztviselőtelep gimnáziumában működik a VIII. kerületben. Pompás épület, különösen, hogy végre romjaiból feltámasztották, amint azt Kelecsényi Kristóftól megtudhatjuk.

Emery Roth, vagyis Roth Imre, New York ünnepelt építésze volt. Világhírű épületeivel ismerkedhetünk meg Gottdank Tibor építészdinasztiákról szóló sorozatának következő részében.

A budai Frankel Leó utca második szakaszán folytatódik Torma Tamás utcamustrája.

És egy utcanév avatóról is beszélünk. Kőszegen visszakapja háború előtti nevét, vagyis május 2-tól újra a Schey Fülöp utcán sétálhatunk. Schey Fülöp a város mecénása, az első zsidó volt a monarchiában, aki nemesi címet kapott a császártól – erről is beszélgetek Miszlivetz Ferenc szociológussal.

Budapesten volt a RANN, azaz a nemzetközi szecessziós örökséggel foglalkozó szervezet soros közgyűlése. Előkelő helyet foglal el ebben Magyarország. Az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettesétől, Jékely Zsombortól tudjuk meg a részleteket.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2023. április 29., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta