„Klubrádió
Reggeli gyors

A belpolitika csak másodlagos téma lett a kampányban

28/02/2022 13:39

| Szerző: Klubrádió

Megvannak a listák, de kit érdekel most a kampány? – Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója volt a Reggeli gyors vendége.

2022. február 28. Reggeli gyors - részlet 22.02.28. Virág Andrea
07:13
00:00
"Megy a kampány, bár az utóbbi napokban kétségtelenül nagyon megváltozott. A háború kitöréséig úgy tűnt, hogy ez egy – elsősorban – belpolitikai kérdésekről szóló kampány lesz, megtűzdelve némi nemzetközi feszültséggel a háttérben. Ez abban a pillanatban, hogy Oroszország elindította az invázióját Ukrajna felé, teljesen megfordult, ezzel ez lépett az első számú témává" – mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Hozzátette, hogy "addig is látszott, hogy Orbán Viktor egyfajta béketeremtőként, közvetítőként akart fellépni Putyin és az Európai Unió között, ami láthatóan nem sikerült, de azóta is ebben a békepárti pozícióban tűnik fel – nyilvánvalóan felmérték, hogy a magyar társadalom többsége nem szimpatizál az agresszorokkal, a háború gondolatával, és ezért helyezkedtek erre az álláspontra, és próbálja az ellenzéket belenyomni abba a szituációba, hogy igazából ők vannak a háború pártján, ami – lássuk be – abszurd".

Virág szerint most biztosan ez az első számú téma. Az, hogy kisorsolták a párlisták sorrendjét vagy, hogy megvannak egyáltalán a párlisták, ez most csak másodlagos hír lett. "Az, hogy hogyan alakul ez a háború, és hogy meddig uralja ez a hírciklust, mint ahogy tette az elmúlt három-négy napban, az szerintem megjósolhatatlan, és kicsit ettől is függ az is, hogy milyen kampánytémák lesznek meghatározóak a következő pár hétben" – mondta a Rebublikon stratégiai igazgatója.

Virág Andrea is úgy látja, hogy a Fidesz sokkal nagyobb erővel "mondja a magáét", mint amennyire az egységes ellenzék teszi, de az ellenzék nem is arra fordít nagyobb energiát, hogy visszaverje a félremagyarázott mondatokból faragott vádakat, hanem inkább arra összpontosít, hogy Orbán szélkakas-kommunikációját, illetve az előző 10 év külpolitikáját, az elhibázott keleti nyitást domborítsa ki – kihangsúlyozva, hogy "nem szabad elfelejteni, hogy melyik az a külföldi vezető, akivel Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a legtöbbet találkozott", bár fontos lenne meggyőzni a szavazókat arról is például, hogy ők sem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Virág Andreával
2022. február 28., hétfő 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor