„Köszönjük
Publicisztika
Five ezer – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Five ezer – Józsa Márta jegyzete

Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki. Plusz: miért hiszik el sokan készséggel a nemzeti konzultációkat böngészve, hogy világunk a létező világok legjobbika? Gondolatkörök Józsa Márta jegyzetéből,

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete

A nyolcadik csomag, program vagy akcióterv lehetett volna pénz az oktatásra, meg az egészségügyre, hogy aztán a tanult és egészséges emberek versenyképes munkahelyeket teremtsenek magunknak, de a piaci ár tízszereséért kutató kutatóink meggyőzték a Marcit, meg hát ő is tudta, okos fiú, hogy a választási győzelmünket egy csomag, program, vagy akcióterv segíti inkább, függetlenül attól, hogy hatékony is, vagy csak van.

Európa nagy bajban van és Orbán csak a tünet - Kárpáti Iván jegyzete

30/01/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Aki ma Brüsszel ellen harcol és nem létező államnak tekinti Ukrajnát, annak szerte Európában szép számmal vannak, és még inkább lesznek hívei, a folyamat már tart, aki nem látja az vak."

2021. január 26. Esti gyors-részlet (2021.01.26. Kárpáti Iván jegyzete)
02:18
00:00

Bevallom, már nem emlékszem, régen milyenek voltak az EU-csúcsok, valószínűleg azért nem, mert dögunalmasak. Amióta Orbán Viktor úgy döntött, hogy ő lesz Európa nehézembere, felpezsdült az élet. Csütörtökön újra összeülnek, de tulajdonképpen az előző óta tart a meccs, hol a háttérben, hol a porondon. Százszor megírtuk már, hogy Orbán tökélyre fejlesztette a falig elmenés tudományát. Sőt, időnként már építőipari képességeit is megcsillantja, miszerint át tud helyezni falakat kicsit arrébb. Ezúttal sem tesz mást. Újra nekifutnak az Ukrajnának szánt támogatás ügyének, amire legutóbb nemet mondott abban a formában, ahogy azt a többi 26 tagállam szeretné, közösen. A héten a másik oldalról a sajtón keresztül belengették, amit ilyenkor mostanában szoktak, tehát súlyos pénzmegvonás, amit aztán persze rögtön cáfoltak is, ez is a koreográfia része. Mondjuk ez abból a szempontból aggályos, hogy bár lehet – kell is! – morálisan és politikailag elítélni Orbán trollkodását, de azért büntetni egy teljes országot, mert valamit a miniszterelnök nem szavaz meg, az talán még jogilag sem támasztható alá. Dönthet így. Ha korábban a Bizottság rányomta a pecsétet a felszabadított pénzek utalására, mert egyelőre úgy látja, hogy a feltételek egy része teljesült, azt egy ilyen ügyhöz kötni nem lehet. Csurig van a szennyes itthon olyan problémákkal, amik miatt teljes joggal jár a büntetés. Nézzük az ügy politikai hatását. Minden ilyen döntés, jogi aktus, fenyegetés, intézkedés egyre erősebbé és népszerűbbé teszi itthon és bizony egyre inkább külföldön is Orbánt. Aki ma Brüsszel ellen harcol és nem létező államnak tekinti Ukrajnát, annak szerte Európában szép számmal vannak, és még inkább lesznek hívei, a folyamat már tart, aki nem látja az vak. Ahogy az óceán másik oldalán Donald Trumpot is egyre népszerűbbé teszi minden egyes ellene indított per, elvesztett bírósági ügy. Üdv. az abszurd, posztmodern politika világában! Ezt nem Orbán Viktor találta ki, egyszerűen csak mindenkinél hamarabb ismerte fel Európában, de leginkább az elsők között kezdte el ezt a gyakorlatban is használni. Az, hogy egy magyar miniszterelnök játszadozik ezzel, tulajdonképpen csak kellemetlen. Az igazán nagy baj akkor lesz, amikor Európa legerősebb országa indul el ezen az úton. Németországban drámai változások vannak, az emberek nem akarnak annyira befogadóak és annyira zöldek lenni, mint amennyire ezt már egy évtizede várják tőlük. A kormánykoalíció lebénult, nincsenek használható válaszaik, az emberek pedig a szélsőségesek felé fordulnak, akik látszólag egyszerű megoldásokat kínálnak. Európa bajban van.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. január 30-ai adásában hangzott el.