„Köszönjük,
A lényeg

Zelenszkij a védelmi minisztert is menesztette

6/02/2023 08:00

Az új ukrán védelmi minisztert Kirilo Budanovnak hívják, vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője. David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője vasárnao elmondta, a védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrány miatt nyomás alá került Olekszij Reznyikov eddigi tárcavezetőt egy másik kormányzati tisztségre helyezik át, a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja "a katonai-termelési együttműködés erősítése végett". Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be.

"A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában" - írta Telegram üzenetküldő-oldalán a frakcióvezető (...) Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek. Ez, ami most zajlik, és a jövőben is zajlani fog, az. (...) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk".

Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban. A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovalov, a védelmi miniszter helyettese, és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címén indult büntetőeljárás, írja az MTI.