„Köszönjük,
A lényeg

Weber szerint Orbán az egyik bolond fickó az EU-csúcson

8/06/2022 17:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az Európai Néppárt elnöke "őrült fickónak" nevezte Orbán Viktort. Szerinte a magyar kormányfő a múlt heti EU-csúcson megzsarolta a tagállamokat a teljes kőolajembargó elleni vétójával.

Orbán Viktor megzsarolta az EU-csúcson a többi európai vezetőt és Vlagyimir Putyin elnök érdekeit képviselte a tárgyalóasztalnál - mondta Manfred Weber az Európai Néppárt múlt héten megválasztott elnöke, a pártcsalád EP-frakcióvezetője az Európai Parlamentben szerdán az EU-csúcsot értékelő vitán – írja a Euronews.

A múlt heti EU-csúcs eredménye összességében jó, sikerült előrelépni, jó úton járunk - összegezte Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője az EP-vitán.

Majd hozzátette: "azt nem értem, hogy az eddig felszólalók közül miért nem említette senki Orbán Viktor nevét". Szerinte ugyanis mikor az emberek nézik, hogy mi történt a legutóbbi EU-csúcson, akkor azt látják, hogy "Orbán Viktor volt az egyik bolond figura az asztalnál".

Weber felvetette, hogy milyen lehetett mellette ülni, megélni Orbán Viktor zsarolását, és ahogy a magyar kormányfő Putyin érdekeit képviselte a tárgyalóasztalnál.

A bajor politikus elismerte, hogy "hosszú személyes történelme van már Orbán Viktorral", akit megfogalmazása szerint "két évvel ezelőtt rúgtak ki az EPP-ből".

A néppárti politikus szerint azért fontos ez a kérdés, mert sokan érzik és értik Európában azt, hogy a jelenlegi szerkezet nem megfelelő a döntéshozatalra. Weber szerint éppen ezért kezdeményezni kellett volna Lisszaboni szerződés áthidaló záradékának alkalmazását. Ez lehetővé tenné az eltérést az egyhangú döntésektől bizonyos esetekben, azaz nem lenne vétójoga egy-egy tagállami vezetőnek.