„Támogassa
A lényeg

Vulkánkitörések hozhatták létre a Plútó 7 kilométeres hegyét

30/03/2022 19:30

| Szerzők: NASAPlútóPiccard Mons

Fagyott ammónia, nitrogén, vízjég és metán alkotja a Plútó hegyeit, kialakulásuk épp ezért rejtélyes. A NASA szakértői a New Horizons felvételei alapján arra következtetnek, hogy például a Piccard Mons vulkanikus tevékenység eredményeképpen alakulhatott ki. A korábban fagyottnak hitt törpebolygó ma sem olyan nyugodt, mint amilyennek korábban tudósok feltételezték.

A NASA tudósai nemrég újra elővették azokat a felvételeket, amelyeket a New Horizons űrszonda készített még 2016-ben a Plútó felszínéről – írja az IFLScience.

A hvg.hu szemlézte a beszámolót, amely szerint ezek a csúcsok semmihez sem hasonlíthatók a Naprendszerben. Már csak azért sem, mert nem kőzet alkotja őket: fagyott ammóniából, nitrogénből, metánból és vízjégből állnak. Az eredetük azonban kevésbé ismert.

 
Piccard Mons, Plútó
Fotó: Youtube
 

Régebben a tudósok azt gondolták a Plútóról, hogy olyan messze van a Naptól, hogy az égitest teljesen fagyott. A New Horizons adataiból azonban kiderült, hogy a közelmúlt geológiai tevékenysége átformált bizonyos területeket. A kutatók ezért az elmúlt években azon dolgoztak, hogy megértsék a látottakat, valamint azt is, milyen erők formálják a bolygó felszínét.

A Plútó legismertebb része egy szív alakú képződmény, a Sputnik Planitia. Ez egy 1050 kilométer átmérőjű jégtakaró, amiről azt sejtik, hogy egy ősi becsapódás nyomát takarja el. A medence oldalainál jelentős emelkedők találhatók, ezek közül a legnagyobb egy 7 kilométer magas, nagyjából 225 kilométer széles jégvulkán – derült ki a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányból.