„Klubrádió
A lényeg

Volodimir Zelenszkij: embertelen a helyzet Mariupolban

17/04/2022 11:23

| Szerző: Klubrádió

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel – írja háborús összefoglalójában a Telex.

Vasárnap hajnalban az orosz erők megadásra szólították fel Mariupol védőit, akiknek azt ígérték, garantálják a biztonságukat és hadifogolyként kezelik őket, ha leteszik a fegyvert.
– Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel. Szerinte embertelen a helyzet Mariupolban.
– Szombat után vasárnap hajnalban is robbanások hallatszottak Kijevnél. Később a közeli Brovari település polgármestere bejelentette, hogy egy orosz rakétacsapásban megrongálódott az infrastruktúra.

Ukrajnai háború
Kijev, 2022. április 16. Ukrán katonák egy megsemmisített orosz harci jármű tetején Kijev közelében 2022. április 16-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 
 

Ukrajna bejelentette, hogy nem tudtak megállapodni a tűzszünet biztosításáról a tervezett útvonalak mentén az oroszokkal, ezért vasárnap nem nyílnak humanitárius folyosók a menekülő civilek előtt.
Az oroszok szerint lelőttek egy nyugati fegyverszállítmányokkal teli ukrán gépet Odesszánál.
– A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők folytatják az átcsoportosítást Belarusz felől Kelet-Ukrajnába, a végcéljuk viszont továbbra is az, hogy Ukrajna mondjon le az euro-atlanti orientációjáról.
– Az EU újabb 19 milliárd forintnyi humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.
– Harry herceg szerint a világ Ukrajnával van: "Tudjátok, hogy veletek vagyunk. És mégis, többet érdemeltek”, mondta az Invictus Játékok megnyitóján Hollandiában. Arról is beszélt, az ukrán csapat azt mondta neki, "nem egyszerűen azért jöttek, hogy megmutassák az erejüket, hanem hogy elmondják az igazságot, az igazságot arról, ami az országukban történik”.