„Köszönjük
A lényeg

Vitézyék már hétfőn új választást akartak

13/06/2024 07:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Fellebbezésüket akkor a Fővárosi Választási Bizottság elutasította. Azt akarták, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

Ahogy arról korábban a KLubrádió is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán helyt adott Vitézy Dávid fellebbezésének a főpolgármester-választással kapcsolatban, és elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Arról azonban Vitézy nem számolt be, hogy a Fővárosi Választási Bizottság oldalára feltöltött dokumentumok között szerepel egy határozat, ami Vitézyék első, hétfőn délután benyújtott fellebbezését tárgyalja.

Ebben még nem újraszámlálást kérnek, hanem azt, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

A választási bizottság a fellebbezést elutasította, 4:3 arányú szavazással született meg a döntés – írja a Telex. Azzal érveltek, hogy a fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. A Vitézyék által leadott, a kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázatról pedig azt állapították meg, hogy „önmagában nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent.”

Az elutasító határozat június 11, keddi keltezésű, ennek másnapján, szerdán jelentette be nyilvánosan Vitézy, hogy fellebbezést fognak benyújtani, és újraszámlálást kérnek – amit végül támogatott is a választási bizottság.