„Köszönjük,
A lényeg

Megfellebbezték a választás főpolgármesteri eredményét Vitézy Dávidék

12/06/2024 19:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Személyesen adta be a főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést a Fővárosi Választási Irodánál Vitézy Dávid, aki  10 perccel a leadási határidő előtt érkezett meg, de sikerült időben leadni a beadványát. A testület a jogszabálynak megfelelően automatikusan továbbítja a fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottságnak, aminek három napja van, hogy a fellebbezéshez csatolt dokumentumok alapján döntsön az újraszámlálásról.

Vitézy Dávid délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, az újraszámlálás elkerülhetetlen, "minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni2 – hangsúlyozta. Vitézy stábja azt közölte, egy–másfél százalék ponttal kellett volna nyernie Vitézy Dávidnak Karácsony Gergely előtt matematikai modellek és algoritmusok alapján a vasárnapi szavazáson.

Emellett ott van még Szentkirályi Alexandra visszalépése is. Szentkirályi két nappal a választás előtt lépett vissza Vitézy javára, új szavazólapok legyártására már nem volt idő, ezért a nevét ki kellett húzni a szavazólapról. A választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni,  de hogy milyen színű és vastagságú tollal, arról nem rendelkezik. Vitézyék viszont azt állítják, hogy van összefüggés a kihúzás láthatósága és az érvénytelen szavazatok aránya között.

A Telex megkereste a választást alig 300 szavazat különbséggel megnyerő Karácsony Gergelyt, hogy kommentálja a fejleményeket. A főpolgármester válasza szerint "A Fővárosi Választási Iroda rendkívül előrelátó módon, még a szavazatszámlálás megkezdése előtt felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy ha valaki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tesz ikszet, azt a szavazatot érvényes Vitézy szavazatként kell értelmezni.” Ezt a Nemzeti Választási Iroda a Telex kérdésére még kedden megerősítette.

Karácsony hozzátette, hogy "Arról nincs tudomásunk, hogy a Fidesz jelöltje mivel támasztja alá az állításait, de azt egyébként is a választási szerveknek kell megítélnie, hogy ezek megalapozzák-e azt a jogszabályokban meghatározott alapos gyanút, ami alapján a szavazatok újraszámlálását el lehet rendelni.”