„Klubrádió
A lényeg

Vitézy: Változtatni kell a taxizás szabályain

20/10/2022 12:25

| Szerző: Klubrádió

Szigorítják a taxizás feltételeit annak érdekében, hogy kiszűrhetőbbek legyeneka nem megbízható vállalkozások, és a taxisok bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedésbe – írta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium témáért felelős államtitkára.

"Több ponton is megérett a változtatásra a taxizás szabályozása" – írta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) témáért felelős államtitkára a Facebookon.

Főként azért gondolja így a politikus, mert a járvány idejére felfüggesztett, a taxijárművek életkorára vonatkozó szabályok 2022 végén lejárnak.

"Figyelembe véve, hogy az elmúlt időben a pandémia, a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem könnyítette meg, a 2017. január 1. előtt közúti nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emeljük kivételesen" – írja Vitézy.

Olyan jogszabályok létrehozását is bejelentette, amelyek révén a "taxisok bekapcsolódhatnak a közösségi közlekedésbe". Ez alatt azt érti, hogy bármilyen okból kieső járatok helyettesítésében szánnak nagyobb szerepet a taxiknak.

Ahhoz, hogy ez a nyugaton már bevált modell itthon is működhessen, szigorítják a taxis engedélyek kiadását, hogy a nem megbízható vállalkozásokat gyorsan ki lehessen szűrni a piacról. Emellett maga a szabálytalanság bizonyítása is problémát jelentett, ha a taxidroszton várakozó taxis megtagadta a próbautazást. Ez mostantól egyértelműbbé válik, az utasoknak és a hatóságoknak is több lehetőségük lesz – írja az államtitkár.

Szigorítják továbbá a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit: az eddigi szabályok szerint csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt. Emellett egyértelműen be kell majd jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgálatát, hogy panasz során világosan lehessen látni, hol történhetett a hiba, és szabálytalanság esetén ne kezdhessen ugyanazon a néven szolgáltatni mindig újabb és újabb gazdasági társaság.

"Az új szabályok előkészítésébe a TIM részéről bevontuk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát és az Országos Taxis Szövetséget is, javaslataikat beépítettük a tervezetbe. A célunk az utasok és a nagyon nagy többségben jogszerűen működő taxisok védelme" – olvasható Vitézy közleményében.

(Forrás: Telex)