„Köszönjük
A lényeg

Vitézy gratulált Karácsonynak pénteken, de nem zárta ki a további jogorvoslatot

15/06/2024 08:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Az NVB határozata alapján nem kell megismételni a választást abban a két kerületben, ahol Szentkirályi neve vékonyan volt kihúzva. Még kérdés, hogy ebben az ügyben Vitézy a Kúriához fordul-e. 

Péntek este a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a határozatot a főpolgármester-választásra leadott, első körben érvénytelennek nyilvánított szavazatok újraszámlálásának eredményéről: eszerint Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a választást. Az NVB ezzel együtt elutasította Vitézy Dávidék másik fellebbezését, amelyet azért nyújtottak be, mert a IV. és VII. kerületben vékonyabban volt kihúzva a szavazólapokról a versenytől visszalépett Szentkirályi Alexandra neve – érvelésük szerint ezért született ezekben a kerületekben jóval több érvénytelen szavazat, mint máshol. Vitézyék azt szerették volna elérni, hogy ezekben a kerületekben ismételjék meg a szavazást – az NVB azonban ezt nem látta indokoltnak.

Vitézy néhány perccel a döntés után adott interjút a Partizánnak (3 óra 36 perctől látható), amiben elmondta, alapos volt az újraszámlálás és az eredmény vissza is igazolta, hogy szükséges volt, hiszen több mint 500 szavazatot minősítettek át érvénytelenből érvényesre. Ennek az eredményét Vitézy elfogadta. 

Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van –

írta Facebook-oldalán.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy még két az interjúban és a bejegyzésében is, hogy a két kerület ügyében még nyitva áll, hogy fellebbeznek-e. Elmondta, nehéz nem a szándékosságot látni abban, hogy Újpesten és Ezsébetvárosban olyan vékonyan húzták ki Szentkirályit, hogy az nem feltétlen volt egyértelmű a választóknak. Bár bizonyítani nem tudja, hogy módszeresen törekedtek volna a választók megtévesztésére, Vitézy szerint ez nem is az ő feladata. Az esti interjúban még nem tudta biztosan megmondani, hogy további jogorvoslatért a Kúriához fordulnak-e ebben az ügyben, hiszen a határozat részleteit még nem tudták értékelni.

Vitézy szerint ebben a kérdésben megoszlik a felelősség: egyrészt a visszalépő szerepét is lehet firtatni, másrészt a kerületek különböző gyakorlatokat követtek a név lehúzásában, amihez a Fővárosi Választási Bizottság nem adott megfelelő iránymutatást illetve az országgyűlés sem szabályozta megfelelően ezt a kérdést eddig. Vagyis, az elmúlt pár napnak sok tanulsága van a jogalkotók számára – véli Vitézy.

Emellett az is kérdés, hogy Karácsony Gergely mit lép, ő az újraszámlálás előtt azt jelentette be, hogy azért fog fellebbezni, hogy megismételjék a szavazást az egész városban. Ezt a szándékát péntek este az NVB-határozata után is megismételte.