„Klubrádió

HVG: Méltatlanul viselkedett, visszahívta a külügy a thaiföldi magyar nagykövetet

28/05/2021 15:36

| Szerző: Klubrádió

A 168.hu szerint hazarendelték Thaiföldről Bus Szilveszter nagykövetet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát. Mesterházy Attila MSZP-s politikus, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke úgy tudja, Bust már a minisztériumból is eltávolították. A hvg.hu azt írja, tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt hívták vissza a diplomatát.

Mesterházy Attila MSZP-s politikus, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épülete előtt felvett videóban pénteken azt mondta: információi szerint a külügy azonnal hazahozta Bus Szilveszter bangkoki magyar nagykövetet és már a minisztériumból is eltávolították.

A hvg ezt azzal egészítette ki, hogy értesüléseik szerint is hazahívták és elbocsátotta a külügyi tárca Bus Szilvesztert, méghozzá a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt. Mindez már hetekkel ezelőtt történt.

A nagykövet neve mostanra eltűnt a bangkoki nagykövetség honlapjáról, helyette ideiglenes ügyvivő irányítja a diplomáciai kirendeltséget.

A 168.hu felidézi, hogy Bus Szilvesztert a Fidesz-KDNP-kormány nevezte ki Bangkokba nagykövetnek 2017-ben. Korábban, 2014-15 között Új-Delhi központtal India, Sri Lanka és a Maldív-szigetek nagykövete volt. Ezt megelőzően pedig 2009 és 2015 között Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kelet-Timoron és az ASEAN-nál, Jakarta székhellyel dolgozott. A külgazdasági és külügyminisztériumban a déli nyitásért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.

Emlékezetes, hogy tavaly novemberben Bus Szilveszter nagykövet is koronavírusos lett Szijjártó Péter külügyminiszter távol-keleti látogatásakor. A thaiföldi hatóságok szerint egyértelmű volt, hogy a diplomata a külügyminisztertől kapta el a fertőzést - írta korábban a Blikk.