„Klubrádió
Utópia

Villanásnyi képek az atomok világáról

30/01/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A fotonikai kutatások egyik fontos kérdése, hogyan reagálnak az atomok bizonyos típusú fényhatásra. Dombi Péter fizikus szerint az új módszerrel a veszélyes anyagok kimutatása is egyszerűbbé válik.

2022. január 25. Utópia (2022. január 25., kedd 19:00)
46:29
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Nagyszabású fotonikai kutatások kezdődnek az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) tíz kutatócsoportjának részvételével. A 2022 január elején indult négyéves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap egymilliárd forintos támogatásával, a Tématerületi Kiválósági Program (TKP 2021) keretében valósul meg – írta meg a Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) honlapján.

Ez pedig az ultragyors lézerfizikában játszik fontos szerepet. Dombi Péter fizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének munkatársa elmagyarázta, ma ultragyorsnak a femtoszekundumos tartományt értjük. A másodperc milliárdod részének a milliomod része.

Ez a felfoghatatlanul rövid idő is elegendő ahhoz, hogy egy atomra irányított fénysugár gerjesztett állapotba hozza azt. A fény értelmezése is magyarázatra szorul. A fizikus elmondta, hogy a fény, ahogy mi ismerjük, két módon értelmezhető. Egyes tulajdonságai alapján elektromágneses hullám, hullámhosszal rendelkezik. Másrészről a fénynek kvantumai, ha úgy tetszik részecskéi is vannak, ami azt jelenti, hogy a fény anyagi tulajdonságokkal is bír.

Dombi elmondta, hogy a lézeres kísérletekhez a fény egy nagyon speciális hullámhosszúságú tartományára van szükség, amelyekhez speciális optikai szálak létrehozására van szükség.

A legkorszerűbb kompakt lézerekkel például új alapokra lehet helyezni a lézeres frekvencia- és távolságmérést. A molekuláris fotonikai eszközök minden korábbinál rugalmasabb optikai hangolhatóságot biztosítanak, ezeket leginkább a biológiai ágensek és veszélyes anyagok detektálására alkalmas szenzortechnológiában és spektroszkópiai módszerekben alkalmazzák. A detektortechnológia továbbfejlesztésével pedig akár radioaktív anyagok kimutatása is lehetővé válik azáltal, hogy az ilyen közegek által kibocsátott röntgensugárzást látható fénnyé tudják alakítani – írja a cikk.

Ezzel kapcsolatban Dombi hozzátette, ezek a femtoszekundumos lézerek a molekulák és atomok páratlanul precíz "fotózását" teszik lehetővé.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.01.25., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor