„Támogassa
A lényeg

Vétójogot kap a tervtanács a nagyobb építkezésekre

17/08/2022 16:20

| Szerző: Klubrádió

Az építési hatóság el fog utasítani minden engedélykérelmet, amit a tervtanács nem ajánl megvalósításra.

A jövőben az állami főépítész által vezetett tervtanács véleményezi az 5000 négyzetméternél nagyobb épületek, valamint az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építészeti-műszaki dokumentációját – szúrta ki a hvg.hu a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendeletet.

Ennek értelmében minden elvi építési, építési vagy fennmaradási engedélykérelmet elutasít az építési hatóság, amelyet a tervtanács nem ajánlott megvalósításra.

Krüpl László ügyvéd, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az új szabályozás egy újabb adminisztratív akadályt állít a tisztán piaci alapú ingatlanfejlesztések elé, hiszen az kiterjed egy közepes méretű irodaház vagy lakóingatlanprojektre is.

"Várakozásaink szerint ez csökkenteni fogja a kiadott építési engedélyek számát, ezzel befolyásolva az irodapiacon és a lakóingatlanpiacon a kereslet és a kínálat alakulását" – tette hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ilyen vétójogot korábban csak a 2012-ben bevezetett plázastop-törvény tartalmazott a kereskedelmi építmények létesítésére, átalakítására és bővítésére, amely jelenleg is hatályban van a bruttó 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi rendeltetési egységek esetében.