„Vásároljon
A lényeg

Vesztegzár alá helyezték Lisszabont a delta variáns terjedése miatt

18/06/2021 16:42

| Szerző: Klubrádió

A portugál hatóságok pénteken 15 órától vesztegzár alá helyezték Lisszabont és több környező települést, hogy így akadályozzák meg a koronavírus indiai (delta) variánsának elterjedését az országban. A portugál fővárosban és környékén 2,8 millió embert érint az intézkedés, ők hétfő reggel 6 óráig nem hagyhatják el a területet, ahová a beutazás sem engedélyezett – írja a Correio da Manhã portugál napilap.

„Ez nem járványvédelmi intézkedés, hanem kísérlet arra, hogy megfékezzük azt, amit Lisszabonban tapasztalunk” – mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter, és hozzátette, hogy a járványhelyzet romlása miatt lassítani fogják a korlátozások feloldását. Szerinte a helyzet aggasztóbb, mint az előző hetekben volt. Lisszabonban nagyjából 300 új fertőzött jut 100 ezer lakosra.

A portugál fővárosba utazó külföldi turisták kivételt képeznek a hétvégi vesztegzár alól, és továbbra is ki-be járhatnak térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozik. A tízmillió lakosú Portugáliában 1350-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szerdán, február óta ez volt a legnagyobb emelkedés – írja az MTI.

A fertőzések száma azt követően indult emelkedésnek, hogy Portugália alig egy hónappal korábban megnyitotta határait az Európai Unióból és Nagy-Britanniából érkező látogatók előtt. A delta variáns Nagy-Britanniában is sebesen terjed, az új megbetegedések szinte mindegyikéért ez a változat felelős – írja a Telex.