„Klubrádió
A lényeg

Varga Mihály: Kérdés, fennmarad-e a kata változatlan formában

19/05/2022 12:36

| Szerző: Klubrádió/MTI

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtökön Varga Mihályt is meghallgatta. A pénzügyminiszter vezetné továbbra is a tárcát, a bizottság 11 támogatás és 5 tartózkodás mellett támogatja a jelölését.

Varga Mihály elmondta, hogy szükség lesz a költségvetés módosítására, ennek okaiként az inflációt, az energiaárak emelkedését és az orosz-ukrán háború okozta megváltozott gazdasági környezetet jelölte meg. A kormány célja, hogy megőrizze a stabilitást, a gazdaságot biztonságos növekedési pályán tartsa és az eddig elért eredményeket - például a családtámogatásokat - megvédje. Jövő hónap elején tervezik a jövő évi költségvetés-tervezetet is benyújtani a kormánynak, melyben 3-4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. Eközben a költségvetés hiányát 3,5 százalékon tartanák, az államadóssági rátát pedig 73,8 százalékra csökkentenék. A Pénzügyminisztérium az MNB által prognosztizált 5,7 százalékos inflációval tervezi a 2023-as költségvetést.

A bizottságban érkező kérdésekre válaszolva Varga elmondta, hogy a kormány nem tervez adóemeléseket és megszorításokat a hiány lefaragása érdekében, hanem más ösztönzőket fognak erre a célra használni. Arra a kérdésre, hogy marad-e a kata, a kisadózás rendszere, Varga azt mondta, meg kell vizsgálni, fennmaradhat-e a kedvezményes adózási lehetőség jelenlegi formájában.