„Klubrádió
A lényeg

Varga-Damm: A Pegasusnál is komolyabb berendezéseket rendelt a kormány

30/07/2021 07:46

| Szerző: Klubrádió

Legalább 28 esetben kért és kapott a közbeszerzés alóli mentesítést a kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva 2018-ban. A parlament bizottságai közül a nemzetbiztonsági és a honvédelmi és rendészeti bizottsága éppen akkor kezdte szórni a hozzájárulását ezekhez a kérelmekhez, amikor a Pegasus-botrány megfigyelései is történhettek, írja a Népszava.

A lap átnézte a két bizottság 2010 óta megtartott 445 ülésének napirendjét, miután a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai is jelezték, hogy át kívánják nézni azokat az eseteket, amelynél közbeszerzés alóli mentesítést kértek. Ez azóta összesen 176 esetet jelent. "Ez a szám a nyilvánosan hozzáférhető napirendek alapján jött ki, ez nem zárja ki azt, hogy zárt üléseken is döntöttek mentesítésről, de ezek jegyzőkönyvei egyáltalán nem hozzáférhetők" - magyarázza a Népszava, tehát feltételezhető, hogy ennél nagyobb a szám.

A kéréseket a legtöbbször Pintér Sándor belügyminiszter indítványozta a közbeszerzési eljárás alóli mentesítést, ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a beszerzés titkosítását is kéri nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ezt a két testület kormánypárti többsége automatikusan jóvá is szokta hagyni, innentől kezdve a nyilvánosság semmilyen formában nem értesülhet arról, hogy milyen célra, mennyi pénzből, mit is vesznek, írja a lap, amely rámutatott, hogy 2017-18 óta lényegesen megnőtt a titkosított beszerzések száma, és ezeket inkább a honvédelmi és rendészeti bizottságon keresztül kéri a kormány a nemzetbiztonsági bizottság helyett.

Talán azért, mert utóbbinak ellenzéki vezetője van.

A Pegasus szoftvernél valószínűleg sokkal kiterjedtebb megfigyelési rendszert vásárolt a kormány az elmúlt időszakban az Eucharisztikus Világkongresszus megrendezésére hivatkozva – mondta a Népszavának Varga-Damm Andrea független képviselő, aki 2019-ben és 2020-ban volt a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke. Úgy emlékszik, hogy legalább nyolc ilyen kérelem volt, és azok mind komplett informatikai rendszerről szóltak, szoftverrel, hardverrel együtt. Ezeknek a részleteiről a bizottság tagjai sem értesülnek, az előterjesztés csak rébuszokban fogalmaz.