„Klubrádió

Vakcina: a második oltás után 7 nappal válunk védetté

22/12/2020 15:09

| Szerző: Klubrádió

Müller Cecília szerint az eddig engedélyezett védőoltás esetén két oltást adnak be, a kettő között három hétnek kell eltelnie. A második oltástól számított hetedik napon pedig kialakul a teljes védettség. Ez egy hónapot tesz ki. Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozókat december 27-ével kezdik beoltani.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is elmondták, hogy Nagy-Britanniából nem szállhat le személyszállító repülőgép Magyarországon, mivel az Egyesült Királyságban megjelent a koronavírus egy új, az eddig ismerteknél gyorsabban terjedő mutációja – írja a Telex.

Mindamellett, hogy szentestére kicsit lazítottak a járványügyi korlátozásokon, arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék a nagyobb összejöveteleket és a halasztható rokonlátogatásokat.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Az eddig engedélyezett védőoltásról Müller Cecília elmondta, két oltást adnak be, a kettő között pedig három hétnek kell eltelnie. Az országos tiszti főorvos szerint a védettség a második oltást követő 7. napon válik teljessé, vagyis az első oltás beadása és a védettség megszerzése között egy hónap telik el.

Azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók oltását december 27-ével kezdik meg, hozzátéve, hogy a járvány terjedését akkor lehet megállítani, ha a lakosság legalább 60 százaléka beoltatja magát.