„Klubrádió
A lényeg

Vádat emeltek a magyar politikusok megölését tervező radikális csoport tagjai ellen

9/02/2023 12:46

| Szerző: Klubrádió

A "Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya" nevű szervezet 33 közéleti szereplő, köztük Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc megölésére hívta fel követőit. Nyolc év fegyházat és nyolc év közügyektől eltiltást kértek a csoport vezetőjére, és a magát bírói hatalommal felruházó másik főbűnösre előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat hét ember ellen, mert a vád szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hoztak létre, ehhez az interneten további tagokat toboroztak, és – ahogy arról a Klubrádió is beszámolt – 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket.

A Telex összefoglalója szerint a csoport – legalábbis látszólag – demokratikus módon szerveződött, egyik vezetőjüket bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt, és egy új „alkotmányt” is megfogalmaztak. A vád szerint a legsúlyosabb bűncselekmény akár húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A most benyújtott vádirat szerint a szélsőséges csoport tagjaként egy házaspár zaklatást és kiskorú veszélyeztetését követett el, amikor 2019-ben megakadályozták otthon, szakszerű segítség nélkül született gyermekük anyakönyvezését. A vád szerint a szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, igazolványokat, okmányokat és a gyermek védelmében eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen és teljesen visszautasították.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy nyolc év fegyházat és nyolc év közügyektől eltiltást kértek a csoport vezetőjére, és a magát bírói hatalommal felruházó másik főbűnösre előkészítő ülésen történő beismerés esetére.