„Köszönjük
A lényeg

Vádalku révén szabadon távozhatott Londonból a WikiLeaks-alapító Julian Assange

25/06/2024 14:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Vádalku révén hazatérhetett Ausztráliába Julian Assange, aki előtte 5 évet töltött kiadatási őrizetben egy londoni börtönben. Előzőleg a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatásáról lemondtak az amerikai hatóságok. Az immár 53 éves férfi által működtetett portál korábban hozzávetőleges becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, majd ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

Juilan Assange együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, akit 35 év börtönbüntetésre ítéltek, és ebből hét évet letöltött, míg 2019-ben elnöki kegyelemet kapott. Washington korábban arra hivatkozva kérte Julian Assange kiadatását, hogy az amerikai álláspont szerint tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimekről és terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat.

Nem lenne meglepő, ha a WikiLeaks-alapító a tevékenysége kapcsán a jövőben újabb büntetőeljárás alá kerülne – ezt mondta a Klubrádió által megkérdezett nemzetközi jogász. Lattmann Tamás szerint ugyanakkor most minden korábbi ügy lezártnak tekinthető, és Julian Assange, ha akarja, folytathatja tevékenységét.

2024. június 25. A lényeg (2024.06.25.) Lattmann Tamás
00:57
00:00

(MTI)