„Köszönjük,
A lényeg

Uniós támogatások nélkül nőhet az államadósság

23/08/2021 10:41

| Szerző: Klubrádió

Az uniós támogatások csúszása miatt megint megugorhat az államadósság. Mivel a helyreállítási alapról szóló magyar terveket még nem hagyta jóvá az Európai Bizottság, az így kieső összegeket a költségvetésből csoportosítja át a kormány. 

Hiába mérséklődött az államadósság a második negyedévben a kiugró GDP-adatok révén, az év második felében ismét nyolcvan százalékra ugorhat, de lehet, hogy a várakozásoknál egy kicsivel magasabb lesz – derül ki a Telex, a Világgazdaság cikke alapján írt szemléjéből.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke beszélt a VG-nek az államadósság várható alakulásáról. Szerinte "abban az esetben lenne idén a várakozásoknál is kisebb az államadósság, ha ütemesen érkeznének a költségvetésbe az uniós támogatások, és nem kellene ezeket a befektetéseket hazai forrásból megvalósítani. Ha nem kapjuk meg ezeket a forrásokat – tette hozzá – a büdzsének meg kell előlegeznie, ami növelni fogja az államadósságot, így pedig jelentős egyensúlyjavulásra sem lehet számítani.

Június végéig 77,6 százalékig csökkent a GDP-arányos államadósság mértéke a tavaly év végi, történelmi csúcsot jelentő 80,4 százalék után, miközben a kormány előzetesen mindössze 0,6 százalékos mérséklődéssel számolt az idei évre. A csökkenést a magyar gazdaság rekordütemű növekedésének tudta be a Magyar Nemzeti Bank: egy negyedév alatt 2,7 százalékkal, egy év alatt 17,9 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet, amellyel 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutna az ország a gazdaság újraindításához. Csak idén ebből több mint 300 milliárd érkezhetne be.