„Köszönjük,
A lényeg

Ukrajnai háború: Putyin szerint nyitottak a kínai békejavaslatra

20/03/2023 17:46

| Szerző: Klubrádió

Kétnapos látogatásra érkezett Moszkvába Hszi Csin-ping kínai elnök. Ez az első külföldi útja, mióta megkezdte új ciklusát, és ő a legjelentősebb politikus, aki Oroszországba megy az ukrajnai háború megkezdése óta. Putyin pedig először találkozik más állam vezetőjével az ellene múlt héten kiadott nemzetközi elfogatóparancs ótaKedden formális találkozóra kerül sor több miniszter részvételével.

Már a látogatást megelőzően nyilvánosságra hozták a felek, hogy a csúcstalálkozón az ukrán helyzetről fognak beszélni, a hivatalos kínai kommunikáció szerint céljuk a béke előremozdítása, amiről a Kreml azt mondta, „nyitottak Kína javaslataira” – írja a hvg.hu.

A megbeszélés után a két vezető rövid nyilatkozatott tett, ahol Putyin úgy fogalmazott, eddig is és továbbra is készek megkezdeni a béketárgyalásokat, az ügyben pedig adnak a "mindig kiegyensúlyozott" Kína véleményére. Az orosz elnök méltatta a távol-keleti ország "nemzetközi jog iránt mutatott elkötelezettségét", Hszi pedig elmondta, támogatja Putyin újraválasztását a jövőre esedékes orosz választásokon. Hozzátette, a két országnak hasonlók a céljai, és úgy látja, a "barátság, együttműködés és béke nevében szervezett út" új fejezetet nyithat Oroszország és Kína kapcsolatában.

Előzetes elemzések szerint nem kizárható, hogy az orosz elnök fegyvereket kér Kínától, de szakértők szerint nem túl valószínű, hogy ezt megkapja.

Az Egyesült Államok vezetése szerint "jó lenne", ha Hszi Csin-Ping Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalna, és óva intette Pekinget attól, hogy "egyoldalúan" tekintsen a konfliktusra.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)