„Klubrádió
A lényeg

Újra üzembe léphet a Hubble űrtávcső

8/12/2021 19:23

| Szerző: Klubrádió

A teleszkópot még októberben kellett alvó üzemmódba kapcsolni, hogy az akkor bekövetkezett üzemzavar ne okozzon komolyabb problémát. Ezt az üzemzavart mostanra tudták megoldani a szakemberek.

Számítógépes hiba jelentkezett a Hubble űrtávcső rendszerében még a nyáron, októberben pedig egy másik hiba miatt kellett az eszközt leállítani.

Utóbbi probléma elhárításán azóta dolgozott a földi irányítás, mostanra sikerült végezniük a karbantartással. A NASA bejelentette, megpróbálják „felébreszteni” az egységet, hogy újra dolgozni tudjon.

A hibát az okozta, hogy a különböző műszerek nem kaptak szinkronizált üzeneteket az űrteleszkóp vezérlőegységétől. Ez azért jelentett problémát, mert így gyakorlatilag lehetetlen volt használni a készüléket. A NASA szerint most a Hubble mind a négy műszere megfelelő módon gyűjtheti az adatokat – írja a hvg.hu.

 
Hubble
Fotó: Pixabay
 

A szakemberek szerint azért tartott ilyen sokáig a javítás, mert a műszer gyors teljesítmény- vagy hőmérsékletváltozásai nem tesznek jót az élettartamnak, ezért elég időt kellett hagyni a munkálatokra.

Hogy mennyire stabil most a Hubble rendszere, azt csak a NASA tudja. Ami biztos: a szervezet decemberben indítja majd útnak a James Webb-űrteleszkópot, amit a Hubble utódjának szán.