„Köszönjük
A lényeg

Ujhelyi: Orbán beszédét hiányosan fordították

24/07/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök tusványosi beszédének a Fidesz által megjelentetett angol nyelvű leiratából több dolgot is kihagytak. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hiába kereste Orbán, a fajok keveredéséről szóló mondatait, ahogy azt is, hogy 2030-ra az EU nettó befizetője lehet Magyarország.

Az EP-képviselő szerint az angol verzióból kimaradtak kényes részletek – írja a 24.hu.

"HOPPÁ! Micsoda meglepetés, hogy a Fidesz miniszterelnökének tusványosi beszédéből készült angol összefoglalóból épp csak azokat a részeket hagyták ki, amelyek a legtöbb vitát és ellenérzést váltják, illetve válthatják ki Európában és a nemzetközi térben " – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István, miután Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője körlevelet küldött az Európai Parlament képviselőiének egy linkkel, amely a kormányfő tusványosi beszédének írásos összefoglalójára mutatott.

Az EP-képviselő a Kovács Zoltán neve alatt jegyzett összefoglalóban hiába kereste Orbán mondatait a „kevert fajú” európaiakról és a „nem kevert fajú” magyarokról, vagy éppen a gázfogyasztás csökkentésében komoly "know-how"-val rendelkező németekről, azok kimaradtak, ahogy az a rész is, miszerint 2030-ra már nettó befizetői leszünk az Európai Uniónak, akkor pedig »mi rendeljük majd a zenét« is.

A hivatalosan szétküldött összefoglaló szerint ezek, mintha el sem hangoztak volna. Annak, hogy a fideszes összefoglalóból miért maradtak ki ezek a részletek, a teljes beszéd miért csak magyarul érhető el a miniszterelnöki honlapon Ujhelyi szerint két oka lehet:

  1. Kovács Zoltán propagandistának jobb, mint újságírónak (ez mondjuk nem meglepő); a miniszterelnok.hu angol fordítói nem dolgoznak a hétvégén.
  2. A miniszterelnök újra pávatáncol. Míg saját közönségét, feltehetően számára is vállalhatatlan mondatokkal hergeli, ez kell a tábor egyben tartásához, addig ezeket a kijelentéseket kifelé igyekeznek inkább elsunnyogni, mert a megegyezést az  EU-val, az alapvető uniós értékekkel ellentétes kijelentések nem segítik.

Szerinte bármelyik is a valódi indok, mindkettőből az következik: a Fidesz tudatosan, tervezetten igyekszik megvezetni a hazai és a külföldi nyilvánosságot, ahhoz pedig nem elég tökös, hogy nyíltan felvállalja a valódi véleményét.