„Klubrádió
A lényeg

Újabb magyar (és görög) blokk a szankciókra

8/06/2023 19:21

| Szerző: Klubrádió

Magyarország és Görögország tovább blokkolta a 11. uniós Oroszország elleni szankciós csomagot a szerdai uniós nagyköveti ülésen – tudta meg az egyik belga tv-csatorna.

Az ok, hogy magyar és görög cégek kerültek fel Ukrajnában a háború szponzorainak listájára és szeretnék őket levetetni, mint például az OTP-t. A Politico tegnap azt írta négy diplomatától kapott információk alapján, hogy továbbra is e két ország blokkolta a szankciós csomag elfogadását, igaz, olyan nagy befolyású tagállamok, mint Németország és Franciaország is óvatos még az Európai Bizottság által frissen átdolgozott szankciós csomag láttán, mert az új mechanizmus olyan országokat/cégeiket is célba venne, amelyek az EU-n kívül segítenek kijátszani az oroszellenes szankciókat, és ez a csapás visszafelé is elsülhet a diplomácia világában.

Egyelőre abban állapodtak meg az uniós tagállamok, hogy a jövő szerdai, június 14-i ülésen újra tárgyalnak a szankciós csomagról, de lehet, hogy a június 29-30-i EU-csúcsra, azaz az állam- és kormányfők szintjére jut az ügy, hogy ők döntsenek a végső részletekről.